Index Vakbarát Hírportál

Obama átadja a drónjelentést

2013. február 7., csütörtök 21:39

Barack Obama beleegyezett, hogy a kongresszus két illetékes bizottsága betekintést nyerjen az igazságügyi minisztérium által készített titkos jogi jelentésbe. A nagy felzúdulást keltett dokumentum alapján még az amerikai állampolgárok sincsenek biztonságban, ha valaki úgy gondolja, hogy fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok biztonságára, a külföldiek ellen pedig szinte korlátlanul bevethetők a CIA drónjai.

Obama azért kényszerült a jelentés átadására, mert szenátorok egy csoportja azzal fenyegette, hogy akadályozhatják a CIA új vezetőjének javasolt John Brennan kinevezését. Brennant csütörtökön hallgatja meg a szenátus illetékes bizottsága, és már tizenegy szenátor is jelezte, hogy volnának kérdései, és a titkos drónháború is szerepel majd a tárgyalt témák között.

A Washington Post szerint Brennan kulcsfontosságú szerepet játszott a rijádi vezetéssel a Szaúd-Arábiában két éve létrehozott titkos drónbázisról folytatott tárgyalásokban. Erről a bázisról indultak bevetésre az al-Kaida jemeni szárnya ellen a pilóta nélküli robotrepülők.

Rovatok