Index Vakbarát Hírportál

Gyerekeket oltottak volna, agyonlőtték őket

2013. február 8., péntek 17:39 | aznap frissítve

Kilenc egészségügyi dolgozót gyilkoltak meg ismeretlen fegyveresek Nigériában pénteken. A két támadásban megölt emberek gyermekbénulás elleni védőoltások beadására indultak az ország muszlim többségű északi részén, Kano városában.

Eddig senki nem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de helyi lakosok egybehangzóan azt mondták, hogy az akciót a Boko Haram szélsőséges muszlim szekta fegyveresei követhették el. A szélsőségesek azt terjesztik: az oltási kampány egy nyugati összeesküvés, amelynek célja, hogy meddővé tegyék a fiatal muszlim lányokat.

Tavaly nagyjából 800 ember halt meg Nigériában az iszlám jogrend, a saría bevezetését követelő Boko Haram merényleteiben.

Az '50-es évekig évente több ezer gyereket tett nyomorékká a gyermekbénulás a gazdag nyugati országokban is. Azóta szerte a világon sikerült visszaszorítani a járványt, 2012-ben kevesebb mint 200 esetet jegyeztek fel három országban, Nigériában, Afganisztánban és Pakisztánban. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az afrikai országban regisztrálták az esetek több mint felét.

December-januárban a gyermekbénulás elleni oltási kampányban részt vevő 16 egészségügyi dolgozót öltek meg szélsőségesek Pakisztán északkeleti részén.

Rovatok