Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe megy az erőszakos ámis

2013. február 9., szombat 00:03

Tizenöt éves börtönbüntetésre ítéltek egy ámis-szektavezért, mert erőszakkal ment szembe vallása szigorú arcszőrzet-szabályaival.

Samuel Mullet és 15 követője egy Ohio állambeli bíróságon egy és tizenöt év közötti büntetést kapott azért, mert 2011-ben ámis társaik között rendeztek szakáll- és hajvágó-ámokfutást. A bíróság elfogadta vád érvelését, miszerint Mullet és társai vallási meggyőződésből cselkedtek, majd gyűlölet-bűncselekménynek minősítette tettüket.

Az ámisok hite szerint a Bibliában az áll, hogy férjes asszony nem vághatja le a haját, nős férfi pediog nem borotválkozhat - soha többé. A 67 léves Mullet azzal védekezett, hogy ő csak segíteni akart az embereken. "Ez vezényelt egész életemben" - bizonygatta Dan Aaron Polster bírüónak, akit viszont mindez hidegen hagyott. A bíró szerint Mullet rettegésben tartotta a környéket, és megakadályozta az ámisokat a szabad vallásgyakorlásban.

A további vádak között az is szerepelt, hogy Mullet egy szektát vezetett és két évtizede alapított szakadár közössége felett vasmarkú diktátorként uralkodott. A szabályok ellen vétő férfiakat csirkeólokba zűratta büntetésül, a férjes asszonyokat pedig szexuális életükre vonatkozó tanácsokkal látta el - ha kellett, ha nem.

A tárgyalás alatt számos tanú egybehangzóan állította, hogy Mullet emberei lefogták őket, majd a hajukat ollóval, metszőollóval és nullásgéppel vágták le. Mulletre és társaira meglehetősen hosszú büntetés vár majd, amit enyhíthet a közösségi elöljárók méltányossági kérelme, amiben az áll,hogy a téli idő miatt nagy szükség lenne rájuk a  földeken, ráadásul a hat nő és kilenc férfi összesen 50 gyereket nevel.

Rovatok