Index Vakbarát Hírportál

Kivégeztek egy kasmíri férfit Indiában

2013. február 9., szombat 14:57

Kivégezték Indiában szombaton annak a fegyveres támadásnak az egyik aktív segítőjét, amelyet 2001-ben követtek el az újdelhi parlament ellen. Mohamed Afzal Guru egy betiltott kasmíri szélsőséges szervezet tagja volt, ezért halálos ítéletének végrehajtása után az Indiához tartozó régióban fokozott rendőri felügyeletet és kijárási korlátozásokat rendeltek el.

A 2001 decemberi parlament elleni támadást öten hajtották végre. Az akció során a merénylők tíz embert – főként biztonsági őröket – megöltek, de mielőtt eljutottak volna a képviselők tanácsterméig, az őrök végeztek velük.

Guru a fegyverek beszerzésében és a merénylők elszállásolásában játszott szerepet, ezért rótták ki rá a halálos ítéletet a támadás utáni évben. A szombati kivégzés előtt Pranab Mukherdzsi köztársasági elnök elutasította a kasmíri férfi kegyelmi kérvényét.

Nyolc év óta ez a második kivégzés Indiában. Az előzőt tavaly novemberben hajtották végre a 2008. novemberi mumbai mészárlásért felelős fegyveres csoport egyetlen, élve elfogott tagján, a pakisztáni Adzsmal Amíron. Abban a terrortámadás-sorozatban összesen 166 ember vesztette életét, és több mint 300-an sebesültek meg két luxusszállodában, egy étteremben, a főpályaudvaron és egy zsidó központban.

Kasmírban a szeparatista mozgalmak és az ellenük folytatott harc több mint 100 ezer emberéletet követelt a nyolcvanas évek vége óta, emberi jogi szervezetek szerint.

Rovatok