Index Vakbarát Hírportál

A felkelők kezében az Eufrátesz duzzasztógátja

2013. február 11., hétfő 15:52

Ellenőrzésük alá vonták a szíriai felkelők az Eufrátesz duzzasztógátját, az ország legnagyobb vízi erőművét, jelentette be az ellenzéki Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Az emigráns emberi jogi szervezet szerint a Rakka tartományban lévő al-Furat gát továbbra is üzemel.

A felkelők a gát mindkét kijáratát őrzik, de a létesítménybe nem hatoltak be. Így akarják elkerülni, hogy a kormányhadsereg tüzérségi támadást indítson az ország északi részének létfontosságú létesítmény ellen, mondta Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH elnöke. Szerinte ez a mostani eset a legsúlyosabb gazdasági csapás, amely a szíriai kormányzatot érte a felkelés majdnem két évvel ezelőtti kezdete óta.

A szíriai hírszerzés legalább tizennégy tagját ölték meg hétfőn az an-Nuszra Front tagjai által elkövetett kettős öngyilkos merényletben az ország északkeleti részén, Saddádi városában, jelentette be az OSDH. A szervezet szerint az iszlamista csoport két tagja a hírszerzés központi épülete, illetve a katonai hírszerzés irodája előtt robbantotta fel a gépkocsijába rejtett pokolgépet. Az OSHD szerint várhatóan tovább nő a halottak száma, mert nagyon sok a sebesült. A városban heves harcok dúlnak.

Heten meghaltak, és több mint harmincan megsebesültek Reyhanli török városnál a szíriai-török határ térségében, amikor robbanás történt egy határátjáró közelében, jelentette a CNN Turk televízió. Először aknák becsapódásáról szóltak a hírek, de a török kormány egyik illetékese később helyesbített.

Harcok voltak hétfőn Damaszkuszban a kormányerők és a lázadók között a belvárostól keletre eső, szunniták lakta Dzsobar kerület ellenőrzéséért is. A hadsereg Daraja peremkerületből harckocsikat vezényelt oda, miután a lázadók elfoglalták az egyik állásukat, a harmadikat, amióta a múlt héten betörtek Dzsobarba. A Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők továbbra is tartják magukat a városközpontban.

Rovatok