Index Vakbarát Hírportál

Üzent a román szélsőjobb: a székelyek nem magyarok

2013. február 11., hétfő 13:31 | aznap frissítve

A román Új Jobboldal nevű, szélsőségesen nacionalista szervezet szimpatizánsai tüntettek hétfőn Magyarország bukaresti nagykövetsége és kolozsvári főkonzulátusa előtt. A demonstrációkat rengeteg újságíró és tucatnyi rendőr figyelte.

Bukarestben egy magyar nyelvű, „A székelyek nem magyarok” feliratú óriásplakátot feszítettek ki.

Tudor Ionescu, az Új Jobboldal (Noua Dreapta) elnöke elmondta: a népszámláláskor alig néhány száz lakos vallotta magát székelynek, és elfogadhatatlan, hogy ennyi embernek autonómiája vagy saját zászlaja legyen.

A tüntetők „Autonómiát akartok? Sok sikert a csillagászathoz!” és „Senkinek sem engedjük meg, hogy román földön a román történelmi lobogón kívül más zászlót kitűzzön” feliratú táblákat emeltek a magasba. Azt skandálták, hogy „Hargita, Kovászna: román föld”, „Románok vagyunk, mi vagyunk itt mindörökké otthon”.

Kolozsváron a tüntetők „ajándékcsomagot” is hoztak a főkonzulnak, azt a bezárt intézmény kapujában hagyták.

Codrin Goia, a szervezet propagandaosztályának vezetője elmondta: a becsomagolt bocskorral arra kívánnak emlékeztetni, hogy a román hadsereg szabadította fel 1919-ben a magyar fővárost a kommunisták hatalma alól. A csomag egy Ardealul (Erdély) márkanevű májpástétomot is tartalmaz, amellyel azt akarják jelezni, hogy csak ezt az Erdélyt tartják eloszthatónak, Románia területét nem.

A román hírtelevíziók élőben számoltak be a megmozdulásról.

Rovatok