Index Vakbarát Hírportál

Izrael újabb telepekről döntött

2013. február 11., hétfő 06:15

Az izraeli védelmi minisztérium közölte vasárnap, hogy engedélyt adott a megszállt Ciszjordánia zsidó telepein felépítendő, újabb 346 lakás tervezési munkáira. „A védelmi minisztérium jóváhagyta, hogy folytatódjon a tervek kidolgozása a dél-ciszjordániai Tekoa és Nokdim telepek 200, illetve 146 lakásának megépítésére” – áll a tárca közleményében.

Az izraeli építés- és lakásügyi minisztérium januárban közel 200, a megszállt Ciszjordánia zsidó telepein létesítendő lakás megépítésére kért ajánlatot, köztük 114-et a Betlehemhez közeli Efrátban, amely a Gus Eción-i teleptömbhöz tartozik, csakúgy mint Tekoa és Nokdim.

A Békét Most izraeli pacifista szervezet akkor közzétett jelentése rámutatott, hogy az elmúlt évtizedben Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányzása alatt volt a leggyorsabb a telepépítések üteme. Míg 2009-2010-ben az Egyesült Államok nyomására Izrael „általánosságban tartózkodott attól, hogy újabb pályázatokat írjon ki a ciszjordániai telepeken zajló építkezésekre”, az amerikai fél által elért tízhónapos részleges moratórium után „Netanjahu kormánya felnyitotta a zsilipeket” – mutatott rá a civil szervezet.

Adataik szerint 2012 rekordév volt a telepek bővítésében: egyetlen év alatt legalább 1747 lakás építése kezdődött meg a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi telepeken, és további 6676 megépítését hagyta jóvá a védelmi tárca. Most 340 ezer izraeli él a ciszjordániai telepeken, további 200 ezer pedig a 270 ezres palesztin lakossággal bíró Kelet-Jeruzsálem telepes negyedeiben.

Rovatok