Index Vakbarát Hírportál

Hiába lőtte le Oszamát, nincs állása

2013. február 12., kedd 08:36

Tavaly szeptember óta nincs állása és biztosítása sem annak a kommandósnak, aki 2011 májusában lelőtte a 2001. szeptember 11-i terrortámadásért felelőssé tett Oszama bin Laden al-Kaida vezért – írja a gawker.com, az Esquire-ben megjelent interjúra hivatkozva.

A névtelenségét – többnyire biztonsági okokból – továbbra is őrző férfi, akire csak „a lövészként” hivatkoznak, több alkalommal kopogtatott korábbi munkaadójánál, de nem kapott érdemi segítséget. 16 év után szerelt le, még négy év kellett volna ahhoz, hogy ingyenes egészségbiztosítást és nyugdíjat kaphasson.

A haditengerészet legutóbb azt ajánlotta fel neki, hogy vegyen fel egy új személyiséget, és fuvarozzon egy sörszállító kamiont Milwaukee államban. A munka egyben azt is jelentené, hogy családjának minden kapcsolatot meg kéne szakítania a korábbi életükkel. Mivel ezt az ajánlatot nem fogadhatta el, a férfi jobbhíján egy videojátékokat forgalmazó cégnél keresett munkát, de ott is elutasították.

A kommandóssal interjút készítő Phil Bronstein szerint szégyen, és az Egyesült Államok elnökének ígéretével ellentétes, hogy „Amerika így kezelje a hőseit”. Az újságíró ezt Barack Obama egy tavaly november 11-i, arlingtoni veterán napon elmondott beszédére alapozza, amelyben az elnök a következőket ígérte: „Senkinek, aki valaha tengerentúlon harcolt ezért az országért, soha nem kell majd küzdenie azért, hogy álláshoz jusson, vagy tető legyen a feje fölött, vagy hogy megkapja azt a gondoskodást, amit megérdemelt, miután hazatért".

A legjobb vagy a legrosszabb dolog

A férfi így emlékszik vissza a 2011. május 2-i abbotabádi támadásra, amelyben megölték Oszama bin Ladent: „emlékszem, ahogy néztem, hogyan fújja ki az utolsó lélegzetét, és arra gondoltam: vajon ez a legjobb vagy a legrosszabb dolog, amit valaha csináltam?"

„Mindenki azt akarta, hogy meghaljon, de senki nem akarta kimondani, hogy: figyelj, te fogod megölni! Mindenki számára egyértelmű volt, mit akarunk csinálni” – emlékszik vissza a férfi a sorsdöntő akcióra.

A lövész állítása szerint meglepődött, mennyire magas és sovány volt Oszama bin Laden, valamint a szakálla is jóval rövidebb volt, mint hitte, pedig a gyakorlatok során rengeteg fotót látott róla, amik beleégtek az emlékezetébe. A férfi kétszer homlokon lőtte Oszamát, majd mikor a földre rogyott, egy harmadik golyót is beleeresztett, ekkor már biztos volt, hogy halott. A terroristavezér mellett ott állt legfiatalabb felesége, Amal, és körülbelül három éves fia is a harmadik emeleti szobában volt. Előbbit megkötözték, majd kivezették őket. A férfi elmondása szerint az egész akció körülbelül 15 másodpercig tartott.

Rovatok