Index Vakbarát Hírportál

Válassza meg a fekete pápát!

2013. február 13., szerda 14:44 | aznap frissítve

„Aki pápaként megy a konklávéra, bíborosként tér haza” – tartja a régi vatikáni mondás, amire többek között éppen Joseph Ratzinger cáfolt rá nyolc évvel ezelőtt. Mindenesetre XVI. Benedek lemondása óta számos esélyes neve előkerült már a médiában, és megindult a találgatás, vajon újból olasz lesz-e a következő pápa, vagy akár nem is európai.

Március 15-én kezdődik a pápaválasztó konklávé, jelentették be szerdán. A találgatás már megindult. Van, aki újra olasz pápát vár, sokan latin-amerikait vagy feketét, de egy magyar, Erdő Péter neve is felmerült. A lehetséges jelöltek közül vettük sorra néhányuk esélyeit, és bónuszként még online fogadóirodák jóslásait is mellékeltük, de a névsor és az erőviszonyok még bőven változhatnak. A pápaválasztók hagyományosan lelkipásztori gyakorlatot várnak el, azaz olyan valakit, aki vezetett egyházkerületet, -megyét, vagyis a Vatikán nagyhatalmú diplomatái, bürokratáinak esélye csökken.

Peter Turkson (Ghána)

Mi szól mellette? Az Európán kívüli jelöltek közül őt tartják a legesélyesebbnek. A 64 éves, ghánai Turksont tíz éve emelte a bíborosok közé II. János Pál pápa. Most a Vatikán igazságügyi és békeügyi tanácsát vezeti. Környezetében nagyon jó kommunikátornak tartják, akit a média is kedvel. Rendszeresen szerepel a ghánai állami tévében, ahol szombatonként saját műsora van. Számos nyelven beszél, állítólag szeret a saját nyelvükön viccelődni az emberekkel.

Mi szól ellene? Turksont sem kerülték el a botrányok, tavaly például levetített egy olyan filmet egy nemzetközi találkozón, amelyben az iszlám előretörésére figyelmeztettek Európában. „39 éven belül Franciaország iszlám köztársaság lesz” – szerepelt a videóban. Már II. János Pál utódlásakor is felmerült, hogy ne európai legyen a pápa, de azóta is az európaiak vannak többségben a pápaválasztók között.

Mit mondanak a bukik? A bwinen 3,85-ös, a bet-at-home-on 3,50-es szorzóval fizet.

Marc Ouellet (Kanada)

Mi szól mellette? A püspöki kongregáció vezetőjeként a 68 éves kanadai bíboros felel a püspökök kinevezéséért, ezzel a harmadik legbefolyásosabb ember a Vatikánban. Több évig Kolumbiában élt és tanított, ezért a latin-amerikai katolikusok szemében is vonzó választás lehet. XVI. Benedek egyik közeli szövetségesének tartják, és ezért is nagy esélyt adnak neki. Korábban Quebec érseke volt. Ratzinger jóbarátja. Többek között ő felelt a püspökök kinevezéséért.

Mi szól ellene? Három éve többen támadták, amiért arról beszélt, hogy erkölcsi bűn egy terhesség megszakítása még a nemi erőszakok esetében is. Ouelletet 2011-ben arról kérdezték, el tudja-e képzelni, hogy egyszer ő lesz a pápa. Ő erre azt felelte: ez az állás egy igazi rémálom lehet a hihetetlen mennyiségű munka és az óriási felelősség miatt.

Mit mondanak a bukik? A bwinen 5,00-ös, a bet-at-home-on 4,00-es szorzóval fizet.

Erdő Péter

Mi szól mellette? Miután Erdő Péter neve is felkerült a fogadóirodák listáira, és az Italian Insider forrásai szerint vatikáni körökben sokan a legalkalmasabb jelöltnek tartják, Magyarországon hirtelen széles körben kezdtek reménykedni abban, hogy húsvét után magyar pápa irányíthatja a katolikus világegyházat. Az tény, hogy a bíboros a konklávé több tagjával ápol szoros kapcsolatot, és voltak kifejezetten kapcsolatépítő lépései is.

Mi szól ellene? A szavazás kimenetelét a több mint 120 fős testületben zajló intrikák, összefogások a következő hetekben alapvetően befolyásolhatják. Ebben az elhúzódó és éles meccsben nagyon sokat számít a pápai posztra aspiráló főpapok kommunikációs és állóképessége. Erdő ebben a műfajban sokak szerint nem a legjobb. A magyar bíboros esélyeinek reális megítéléshez adalék az is, hogy az utóbbi időben ő is aspirált Rómában az egyik kongregáció vezetői posztjára, ám Benedek pápa nem őt nevezte ki.

Mit mondanak a bukik? A bwinen 51,00-ös, a bet-at-home-on 35,00-es szorzóval fizet. Erdő Péterről és a magyar bíboros esélyeiről külön cikkünkben olvashat bővebben>>>

Már anyagilag is érdekeltek vagyunk Erdő sikerében

Komolyan azt gondolták, hogy pont a következő pápára ne lehetne fogadni? A cikkben olvashatják is, hogy mekkora oddszokat adtnak a fogadóirodák az egyes jelöltekre, és ebben a versenyben Erdő Péter bíboros nem áll túl jól. De ez nem akadályozott meg minket abban, hogy ne tegyünk fel három eurót a sikerére - pláne, hogy nem saját pénzünket kockáztatjuk, hanem egy, a szerkesztőségi tárgyalóban talált vouchert használtunk. A lényeg, hogy ha Erdő pápa lesz, mi nyerünk 105 eurót, amit majd bedobunk a perselybe. Eskü!

Francis Arinze (Nigéria)

Mi szól mellette? 52 évesen a világ egyik legfiatalabb érseke lett. II. János Pál halála után a nigériai bíborost az egyik legerősebb jelöltnek tartották, a vatikáni hiearchiában is előkelő helyen állt az Isteni Imádat Kongregáció vezetőjeként. Ez a testület tekinti át a liturgikus szövegeket. Azóta ő vezeti a Vatikán Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsát is, ami eldönti, hogyan viszonyuljon a római katolikus egyház más vallásokhoz. 52 évesen a világ egyik legfiatalabb érseke lett, és ő volt II. János Pál egyik legfontosabb tanácsadója.

Mi szól ellene? 2005-höz képest ugyanakkor jelentősen romlottak az esélyei, mivel sok vatikáni forrás szerint 80 évesen már túl idős, a szabályok szerint nem is szavazhat, csak részt vehet majd a pápaválasztáson. Az éppen idős korára tekintettel lemondó XVI. Benedek után meglepetés lenne, ha ő lenne az első fekete pápa.

Mit mondanak a bukik? A bwinen 7,00-ös, a bet-at-home-on 6,00-es szorzóval fizet.

Angelo Scola (Olaszország)

Mi szól mellette? Mindenekelőtt az, hogy olasz. A lengyel II. János Pál és a német XVI. Benedek után sokan úgy gondolják, ismét olasz lehet az esélyes a római katolikus egyház élére. A 71 éves egykori velencei pátriárkát XVI. Benedek kinevezte a milánói, a legfontosabb olasz egyházmegye élére, a XX. században pedig kétszer is milánói érsekből lett a későbbi pápa. Joseph Ratzinger tanítványa volt Freiburgban, de II. János Pállal is közeli barátságot ápolt. Erkölcstannal foglalkozott főleg, de többször is arról beszélt, hogy az egyháznak nyitnia kell a modern világ felé.

Mi szól ellene? Fundamentalista iszlám mozgalmakhoz fűződő kapcsolatai miatt már II. János Pál pápa utódlásánál sem számított a legesélyesebbnek. Komoly problémákat okozott neki az egyházon belül, hogy baráti kapcsolatokat ápolt Don Giussanival, a világszerte aktív, Olaszországban pedig komoly befolyással rendelkező Comunione e Liberazione mozgalom alapítójával. A mozgalom közel áll Berlusconi PdL pártjához és a Vatileaks-botrányban felmerült a gyanú, hogy a szervezet kenőpénzeket is kapott. Tavaly ezért Scola már elhatárolódott a mozgalomtól.

Mit mondanak a bukik? A bwinen 7,00-ös, a bet-at-home-on 5,00-es szorzóval fizet.

Tarcisio Bertone (Olaszország)

Mi szól mellette? Ő a Vatikán külügyminisztere, a második legmagasabb szinten áll a hiearchiában. A 75 éves genovai érsek kánonjogász ráadásul Joseph Ratzinger bíboros jobbkeze volt a Hittani Kongregációban. A Vatikán nagy propagátoraként rá bízták azt a feladatot, hogy fellépjen a Da Vinci-kód című bestseller ellen is. A fiatalok kedvelik, mert korábban a Juventus futballcsapat meccseit közvetítette és előfordult, hogy diszkóba ment evangélizálni.

Mi szól ellene? Bertone neve politikai értelemben túlságosan egybeforrt az elmúlt évtizedben az egyházat érintő botrányokkal. A Vatileaks-botrány jelentősen meggyengítette a pozícióit, XVI. Benedeknek külön ki kellett állnia mellette. Bertone közel áll az olasz jobbközép erőkhöz, köztük a Berlusconi pártjához tartozó Gianni Lettához. Bertonét a Frankfurter Rundschauban élesen bírálta Joachim Meisner kölni bíboros, amikor a Vatikán által visszafogadott Richard Williamson püspökről kiderült, hogy holokauszttagadó nézeteket vall.

Mit mondanak a bukik? A bwinen 9,00-ös, a bet-at-home-on 10,00-es szorzóval fizet.

Christoph Schönborn (Ausztria)

Mi szól mellette? A 67 éves bécsi érsek nagyon gyorsan emelkedett a vatikáni hiearchiában, régóta pápaesélyesként tartották számon. A hetvenes évek elején Regensburgban Ratzinger tanítványa volt. Előnyének számít, hogy szívügye a keleti egyházzal való kapcsolatok ápolása. Ő volt az első, aki a papok pedofilügyeiben kezdettől egyértelmű álláspontot foglalt el, hivatala elfoglalása után elsősorban válságmenedzseri szerepet töltött be.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly novemberben a Magyar Érdemrend Nagykeresztjét adta a bíborosnak, akire szerinte „a Magyarország elleni támadások idején mindig barátként számíthattunk”.

Mi szól ellene? Hátránya, hogy Benedekhez hasonlóan ő is elsősorban tudósnak számít, a problémákat teoretikusan közelíti meg. Kritikusai a dolgokhoz való hozzáállását gyakran életidegennek nevezik.

Mit mondanak a bukik? A bwinen 26,00-ös, a bet-at-home-on 30,00-es szorzóval fizet.

Ki legyen az új pápa?

  • 8242
    Erdő Péter (Magyarország)
  • 1696
    Peter Turkson (Ghána)
  • 918
    Christoph Schönborn (Ausztria)
  • 477
    Angelo Scola (Olaszország)
  • 387
    Marc Oullet (Kanada)
  • 251
    Tarcisio Bertone (Olaszország)
  • 228
    Francis Arinze (Nigéria)

Rovatok