Index Vakbarát Hírportál

Pénzt kap, aki levágja egy azeri író fülét

2013. február 13., szerda 10:10

Az azeri kormányt támogató egyik párt csaknem 13 ezer dollárnak megfelelő pénzjutalmat (közel 3 millió forintot) ajánlott fel annak, aki levágja Akram Aylisli neves azeri író fülét, amiért a párt szerint megsértette az azeri népet egy novellájával.

A Szovjetunió felbomlása után Azerbajdzsán és a szomszédos Örményország az 1990-es évek elején háborút vívott a vitatott hovatartozású Hegyi Karabahért, a harcoknak mintegy 30 ezer áldozata volt. A két ország azóta is ellenséges viszonyban áll egymással, nincs köztük diplomáciai kapcsolat.

A nemzet írója címmel kitüntetett Aylisli Kőálmok című novellája egy orosz folyóiratban jelent meg. Az írás részben arról szól, hogy amikor azeriak 1990-ben Bakuban megvertek és megkínoztak sok örményt, egyes azeriak hogyan próbálták megvédeni örmény szomszédjaikat. A mű miatt Ilham Aliyev azeri elnök a múlt héten megfosztotta kitüntetésétől az írót.

"(Aylisli) megsértette az egész azeri népet, és mi reagálni akartunk erre, ezért döntöttünk úgy (...), hogy le kell vágni a fülét" - jelentette ki Hafiz Haciyev, a Muasir Musavat (Modern Egyenlőség) nevű párt vezetője bakui központjukban.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet elítélte az írót ért fenyegetést.

Rovatok