Index Vakbarát Hírportál

Soha ennyi újságírót nem börtönöztek be

2013. február 14., csütörtök 17:08 | aznap frissítve

Legalábbis 1990 óta, amikortól figyelik a helyzetet. Terjed, hogy a hatalommal szemben kritikus újságírókat és szerkesztőket terrorizmus vagy más államellenes vádak alapján tartóztatnak le.

Rekordot döntött tavaly a bebörtönzött újságírók száma a világon - derül ki az újságírók védelmével foglalkozó független szervezet, a Committee to Protect Journalists (CPJ) éves jelentéséből, amelyet csütörtökön tettek közzé. A szervezet megállapítása szerint tavaly általánosságban is romlott a sajtószabadság helyzete a világban.

Az elmúlt évben összesen 232 újságírót vetettek börtönbe, ez a legmagasabb szám 1990 óta, amikor az első ilyen tanulmány készült.

A New York-i székhelyű, nonprofit CPJ külön felhívta a figyelmet arra a terjedőben lévő jelenségre, hogy a hatalommal szemben kritikus újságírókat és szerkesztőket terrorizmus vagy más államellenes vádak alapján tartóztatnak le.

A jelentés szerint nőtt azon újságírók száma is, akik hivatásukhoz kötődően erőszakos halált haltak. Tavaly 70 volt a halálos áldozatok száma, 43 százalékkal több, mint tavalyelőtt.

Rovatok