Index Vakbarát Hírportál

Mexikói drogbáró lépett Al Capone helyére

2013. február 15., péntek 18:26

Chicago első számú közellenségének nevezték városi hatóságok Joaquin „El Chapo” Guzmant, a mexikói drogbárót. Ő az első, aki megkapta ezt a megnevezést Al Capone óta, számol be róla a National Post.

A Sinaola-kartell vezetője a világ legkeresettebb bűnözőinek egyike, a vádak szerint ő a felelős a városba érkező kábítószerszállítmányok jelentős részéért is. A Chicagói Bűnügyi Bizottság 94 éves vezetője, J.R. Davis elmondta, hogy Al Capone óta egyetlen bűnöző sem volt, aki Guzmannál jobban kiérdemelte volna, hogy első számú közellenségként tartsák nyilván.

Szintén a Chicagói Bűnügyi Bizottság nevezte első számú közellenségnek Caponét még 1930-ban. A nem állami szervként működő bizottság a bűnelkövetési tendenciákat figyeli a városban. És bár korábban már másokat is neveztek közellenségnek, első számúnak azonban senkit Capone óta.

Csak míg Capone a városban élt, addig Guzman több ezer kilométerrel délebbre, Mexikó hegyvidékes tájáról irányítja a kereskedelmet. Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség, a DEA chicagói ügynöke, Jack Riley szerint viszont az alapján, hogy mekkora pusztítást végez a városban, helyi bűnözőként kell számolni vele. „Véleményem szerint Guzman Chicago új Al Caponéja" – mondta el Riley.

Capone az alkoholtilalom idején lett az Egyesült Államok első számú bűnözője. Szeszcsempészetből és prostitúcióból építette ki birodalmát, végül azonban adócsalásért ítélték börtönbüntetésre. Bár Capone nevéhez is kötődik néhány hírhedt vérengzés, Riley szerint Guzman sokkal könyörtelenebb nála. „Ha összeeresztenénk kettejüket a ringben, El Chapo keresztbe lenyelné Caponét” – mondta el a DAP nyomozója.

A mexikói kartellek kereskedése ritkán függ össze közvetlenül a gyilkosságokkal, de közvetve ez teremti meg a rivalizáló bandák véres háborúját. Az utóbbi években pedig egyre komolyan összecsapások zajlottak köztük, meredeken nőtt a gyilkosságok száma a városban. Chicago ráadásul a Sinaola-klán egyik legfontosabb amerikai városának számít. A város ugyanis nem csak felvevőpiacot jelent a drogkartell számára, de innen indítják tovább a kábítószer egy jelentős részét a többi amerikai városba. Riley szerint Chicago az a város, ahol Guzman pénzt csinál a kábítószerből.

Guzman beceneve, az El Chapo ugyan azt jelenti, hogy köpcös, de a név becsapós: a világ egyik legveszélyesebb és legkeresettebb bűnözőjének számít. Mellette pedig az egyik leggazdagabbnak is, a Forbes magazin becslése szerint vagyona egymilliárd dollár körül lehet.

Guzmant szövetségi szinten vádolják drogkereskedelemmel, ha élve kapnák el, az amerikai hatóságok el szeretnék érni a kiadatását. Az amerikai kormány 5 millió dollárt ajánlott fel annak, aki segít elfogni drogbárót.

Rovatok