Index Vakbarát Hírportál

Fegyveresek elraboltak hét külföldit Nigériában

2013. február 17., vasárnap 16:35

Fegyveresek vasárnapra virradóra elraboltak hét külföldi munkást és megöltek egy biztonsági őrt az észak-nigériai Bauchi szövetségi államban, ahol megostromolták a Setraco libanoni építkezési vállalat épületegyüttesét - közölte a rendőrség.

A Jama'are városban elrabolt munkások között egy brit, egy olasz, egy görög és négy libanoni állampolgár van, közöttük két nő - mondta el a szövetségi állam kormányának szóvivője.

Ez volt a legsúlyosabb, külföldieket érintő emberrablás a többségében muzulmánok lakta északi országrészben. A támadás elkövetését eddig senki sem vállalta magára, de az elmúlt közel két év alatt iszlamista fegyveresek hajtottak végre számos ilyen akciót.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló (az utóbbi hónapokban előtérbe került) Ansaru csoport vállalta magára egy francia állampolgár decemberi elrablását, aki azóta sem került elő. Az Ansaru szoros kapcsolatban áll a Boko Haram szektával is, amely iszlám államot akar kikiáltani a fele-fele arányban muzulmánok és keresztények lakta, 160 milliós lélekszámú Nigériában, Afrika első számú kőolajtermelő országában.

A szövetségi állam rendőrfőnöke, Mohammed Ladan elmondta, hogy a fegyveresek az emberrablás előtt megtámadtak egy rendőrőrsöt és egy börtönt is.

Rovatok