Index Vakbarát Hírportál

Megölték a libanoni Hezbollah egyik fegyveresét Szíriában

2013. február 17., vasárnap 17:48

Megölték a libanoni síita Hezbollah szervezet egyik fegyveresét és öt szíriai lázadót szíriai területen, a libanoni határ közelében - közölték szír ellenzékiek vasárnap.

A Hezbollah egyik vezetője azt közölte, hogy három Szíriában élő libanoni síita halt meg, és 14 társuk sebesült meg a fegyveres ellenzékiekkel folytatott összecsapásokban. Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy a halottak a párt fegyveresei voltak-e.

Hádi al-Abdalláh, az ellenzéki erők közé tartozó Szíriai Forradalom Általános Bizottságának tagja azt mondta el, hogy a harcok szombaton törtek ki, miután a libanoni fegyveresek, akik nyolc szíriai határ menti falut tartanak ellenőrzésük alatt, előre akartak nyomulni a lázadó Szabad Szír Hadsereg kezén lévő három falu irányába.

A Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah 2012-ben azt mondta, hogy pártjának fegyveresei harcolnak a szíriai lázadók ellen, de egyénileg és nem a párt megbízatásából. A libanoni síita párt a konfliktusban Bassár el-Aszad elnök rendszerének oldalán áll.

A libanoni vezető Baalbekben néhány órával azután beszélt a francia hírügynökséggel, hogy a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) nevű ellenzéki szervezet katonai beavatkozással vádolta meg a Hezbollahot. Az SZNT szerint a Hezbollah fegyveresei három falu ellen indítottak támadást a libanoni határ közelében fekvő Kuszeir térségében, polgári személyeket megsebesítve vagy megölve, felekezeti feszültségeket keltve és lakosok százait menekülésre kényszerítve.

Az SZNT közleménye szerint a Hezbollah nehézfegyvereket vetett be a szíriai rendszer hadsereg tudtával. Az ellenzéki szervezet szerint a történtek súlyosan fenyegetik a libanoni-szíriai kapcsolatokat és a térség békéjét. Szerinte a libanoni kormány felelőssége az agresszió leállítása.

Rovatok