Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb fegyvert adtak el 2011-ben

2013. február 19., kedd 07:58

Az 1990-es évek közepe óta először 2011-ben csökkentek a fegyvereladások a világban, jelentette a Wall Street Journal. A világ száz legnagyobb fegyvergyártója 2011-ben összesen 410 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket, ez öt százalékos visszaesés az előző évi forgalomhoz képest.

Az Atlantic Wire szerint a trendet magyarázza, hogy az Egyesült Államok 2011-ben már megkezdte az Afganisztánban állomásozó csapatai leépítését. A gazdasági válság is megtette a hatását, a megszorításokat végrehajtó kormányok és a katonai beruházások csökkenése együttesen indokolják a csökkenő forgalmat, írja a stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet. A világ fegyverpiacán Észak-Amerika és Európa felel a forgalom kilencven százalékáért, ha itt takarékoskodni kezdenek a kormányok, azt megérzik a fegyvergyártók.

Bővül viszont a fegyverpiac a világ válságrégióiban, a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és Ázsiában. A termékskála is átalakulóban van, a hagyományos fegyverek helyett egyre keresettebbek a kiberhadviselésben használható eszközök. A világ nagy fegyvergyártói közül a Raytheon, a Northrop Grumman és a General Dynamics máris felvásároltak ezzel foglalkozó cégeket - a Raytheon februárban már a hírekbe is bekerült szoftverével, amivel pillanatok alatt bárkiről érzékeny adatokat lehet összegereblyézni a közösségi hálózatokról.

A kiberháborús fegyverkezés pedig még azokon a piacokon is növekedésnek indulhat, ahol amúgy éppen visszaesést mértek. Barack Obama az évértékelő beszédében jelentette be kiberbiztonsági programját.

Rovatok