Index Vakbarát Hírportál

Tavasszal indul a fapados TGV

2013. február 19., kedd 16:45

Ouigo néven fapados TGV (szuperexpressz) járatokat indít a francia állami vasúttársaság (SNCF). A tavasszal induló vonatokra keddtől lehet helyet foglalni.

A szolgáltatást annak a 4 millió franciának szánjuk, akik Párizson kívül élnek, és eddig inkább gépkocsival közlekedtek. A fapados szuperexpresszek a fapados repülőjáratokhoz hasonlóan a városközponttól távoli pályaudvarról fognak indulni április 2-tól Franciaország déli városai felé.

A fapados szerelvények naponta négyszer, hétvégén pedig naponta ötször teszik majd meg a Párizs-Marseille, illetve Párizs-Montpellier szakaszt oda-vissza, Lyonon keresztül, ahol meg is állnak. Marseille-ben és Montpellier-ben a városközpontban, Lyonban viszont a repülőtéren lesz a fapados vonatok állomása.

Egy bőrönd 5, egy konnektor 2 euró

A járatokra évente 400 ezer helyet 10 euróért, egymillió jegyet pedig 25 euróért kínálnak, amely mintegy negyede a normál jegy árának. Az elsősorban családoknak és fiataloknak szánt új vonatokra kizárólag interneten, az Ouigo oldalán foglalhatók jegyek. A 12 év alatti gyermekeknek egységesen 5 euróba kerül majd az utazás, a 4-8 fős csoportok tagjainak pedig fejenként 20 euróba.

Az utasoknak ezekre a vonatokra az indulás előtt 30 perccel fel kell majd szállniuk.

Egy fapados vonat összesen 1268 utast tud szállítani egyetlen osztályon, első osztályú kocsik ugyanis nem lesznek az Ouigo járatain, és az utasoknak a repülőgépekhez hasonlón hármasával kell majd helyet foglalniuk. A hagyományos TGV-re egyszerre ezer utas fér fel, első- és másodosztályon, kettesével egymás mellett. Büfékocsi sem lesz az Ouigón.

A fapados vonatokra mindenki csak egyetlen bőröndöt és egy kézitáskát vihet fel ingyen, minden további csomagért 5 eurót, a konnektorok használatáért pedig 2 eurót kell majd fizetni.

Rovatok