Index Vakbarát Hírportál

Állami rabszolgaság volt 1996-ig Írországban

2013. február 20., szerda 06:17

Írország nemzeti szégyenének nevezte az ún. Magdolna-mosodákat az ír kormányfő és az állam nevében bocsánatot kért azoktól a nőktől, akik 1923-96 között ingyen munkát voltak kénytelenek végezni a katolikus egyháznak. Az apácák által működtetett mosodákba sok esetben a hatóságok tudtával hurcolták el a "megesett" vagy gyermeküket egyedül nevelő nőket.

A Magdolna-mosodák egyfajta alternatív büntetésvégrehajtási intézményként is funkcionáltak, egy február elején megjelent vizsgálati jelentés szerint az áldozatok negyedét az ír bíróságok küldték ingyenmunkára. Az így kizsákmányoltak amúgy kisebb bűncselekményekért kaptak felfüggesztett börtönbüntetést.

Az állam más módon is hozzájárult a kizsákmányoló ingyenmunka fenntartásában, a Magdolna-mosodák egyik legnagyobb megrendelője az ír hadsereg volt.

"Miniszterelnökként teljes mértékben szégyellem és bocsánatot kérek az állam, a kormány és a polgárok nevében kivétel nélkül mindazon nőktől, akiknek íly módon fájdalmat okoztak" - mondta Enda Kenny miniszterelnök kedden a dublini parlamentben. A miniszterelnök kártérítést ígért az áldozatoknak.

Az áldozatok ügyvédei fejenként ötvenezer eurót, plusz minden egyes, a Magdolna-mosodákban eltöltött évért további hászezer euró kártérítést követelnek.

Rovatok