Index Vakbarát Hírportál

Lemond a bolgár miniszterelnök

2013. február 20., szerda 08:44 | aznap frissítve

Bulgáriában benyújtja lemondását Bojko Boriszov miniszterelnök a kormányellenes tüntetések hatására. A miniszterelnök azt kéri a parlamenttől, hogy ők is tegyenek így. A kormányfő ezt szerdán a parlamentben jelentette be. Úgy fogalmazott, „a hatalmat a nép adta nekem, most visszaadom neki”.

A lemondást benyújtotta a parlamentnek, a képviselők holnap szavaznak róla – jelentette be Cecka Cacseva, a parlament elnöke.

A lemondás meglepetésként érte a bolgárokat, hiszen húsz órával azután történt, hogy kijelentette, nem hajlandó lemondani. A miniszterelnök a teljes kabinettel jelent meg a parlament előtt, már önmagában ez is meglepő volt, hiszen még akkor sem történt ilyen, amikor bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a kormánnyal szemben.

"Tegnap este minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy választoljunk a tüntetők kérésének, Mától már nem tudunk többet tenni értük. Nem tudom nézni a vérbe borult Orlov hidat, minden csepp vér foltot hagy. Azt sem tudom tovább nézni, hogy kordonok veszik körül a parlamentet, nem az a cél, hogy a néptől védjük magunkat" – dramatizálta a helyzetet Bojko Boriszov.

Rövid beszédében megemlítette a kormány sikereit is, mint például az épülő autópályákat, parkosítást és metróépítést. Hamar világossá vált, hogy most nem strukturális átalakításokat fog bejelenteni, annyit mondott, hogy a miniszterek visszatérnek munkájukhoz, elvégzik a sürgős feladatokat, majd ő közben délig beadja a lemondását.

A parlamenti pártok egymás után jelentik be, hogy képviselőik hajlandóak lemondani a mandátumukról, eddig csak két párt maradt adós a bejelentéssel, a BSZP és az Ataka. A DPSZ előrehozott választásokat sürget, amelyeket szerintük április 28-án lehetne megtartani.

Bulgáriában napok óta tízezrek tüntetnek a magas áramárak miatt. Veliko Tarnovóban életét vesztette egy kormányellenes tüntető, miután benzinnel leöntötte, és felgyújtotta magát. A hétfői összecsapásokban tizenöten megsérültek.

A miniszterelnöki hivatalban teljes a káosz, mindenkit meglepetésként ért a lemondás. Az oktatási miniszter volt az egyetlen, aki nem volt a parlamentben a kormány többi tagjával, ő is csak utólag tudta meg a lemondást.

Boriszov jobboldali pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) 2009. július 5-én a szavazatok 39,72 százalékának megszerzésével jutott kormányalakítási mandátumhoz, de támogatottsága az elmúlt években a gazdasági szigor miatt folyamatosan csökkent. A kormány megbízatása idén nyáron mindenképpen lejárt volna. Áprilisban nagy valószínűséggel előrehozott választásokat tartanak.

Rovatok