Index Vakbarát Hírportál

Kellemetlen magyarázkodásra kényszerült Tóásó vádlója

2013. február 21., csütörtök 21:03

"Hivatalosan nincs meg" az a fénykép, amely együtt ábrázolja Eduardo Rózsa Florest és a bolíviai rendőrség titkosszolgálatának a századosát, védekezett tévéinterjújában a Tóásó Előd ügyében eljáró bolíviai ügyész. Marcelo Sosa arra se tudott választ adni, hogy miért nem működtek annak a szállodának a biztonsági kamerái, ahol kommandósok kivégezték Florest, Magyarósi Árpádot és az ír Michael Dwyert. Abban viszont biztos, hogy Tóásó bűnös, szerinte két-három hónapon belül ítélet is születhet a negyedik éve húzódó ügyben.

Két-három hónapon belül megszületik az ítélet Tóásó Előd és társai ügyében, jelentette ki csütörtöki tévéinterjújában Marcelo Sosa bolíviai államügyész. Azt is mondta, hogy meggyőződése szerint minden vádlott bűnös, és erre "bőségesen vannak bizonyítékaink".

"A mi felelősségünk az, hogy bizonyítékokat szerezzünk, dönteniük a bíróknak kell" - mondta.

Az interjúban egy bizonyos Walter Andrade százados szerepére is rákérdeztek. A Wikileaks-botrány idején kiszivárgott amerikai diplomáciai táviratok egyikében volt róla szó, állítólag nem is a bolíviai ellenzék, hanem a százados és főnöke, a rendőrségi hírszerzést vezető Jorge Santiesteban ezredes bérelték fel a bolíviai kommandós rajtaütés során meggyilkolt Rózsa Flores Eduardót.

Az újságíró azt kérdezte, Andrade miért nincs a gyanúsítottak között. Sosa azzal érvelt, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy Andrade belekeveredett volna az ügybe. A riporter erre mutatott egy fényképet, amin Andrade és Rózsa Flores egy grillpartin vannak. Sosa erre azt mondta, hogy "hivatalosan nincs meg" a fénykép.

Arra viszont egyáltalán nem tudott magyarázatot adni, hogy a 2009. április 16-i véres rajtaütés idején miért nem működtek a szálloda biztonsági kamerái. A rajtaütésben Rózsa Flores mellett Magyarósi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer is életét vesztette. Dwyerrel és Magyarósival a nyilvánosságra került helyszíni fotók alapján kivégzésszerűen végezhettek.

Rovatok