Index Vakbarát Hírportál

Traktorok tartanak a bolgár parlament felé

2013. február 21., csütörtök 13:36 | aznap frissítve

A bolgár parlament megszavazta Bojko Boriszov miniszterelnök lemondását. A képviselők túlnyomó többsége igennel szavazott, csak öten voltak, akik ellenezték a lemondást. Ez azért nem volt meglepő, mert a három legnagyobb parlamenti párt már a lemondás utáni órákban jelezte, hogy elfogadják a lemondást és nem akarnak részt venni egy új kormányban a jelenlegi keretek között. Ezzel azt is kimondták, hogy előrehozott választásokat tartanak. Ennek időpontja még kétséges, hiszen a választások amúgy júliusban lettek volna.

Kapkod és menti a menthetőt

Bojko Boriszov mindenki meglepetésére tegnap benyújtotta lemondását a parlamentnek, a képviselők ma szavaztak a kérdésről. Az előzetes reakciók alapján a kormányfő csak taktikai lépésnek szánta a lemondással való fenyegetést, de a parlamenti pártok ráharaptak és megszavazták a kormányváltást. Bojko Boriszov azonban nem adja fel, a lemondás benyújtása utáni nyilatkozataiból világosan látni, hogy továbbra is miniszterelnökként képzeli el jövőjét. Populista megjegyzései közül csak egy példa, hogy azt mondta, ha nem kellett volna lemondania, akkor ötven százalékos bér- és nyugdíjemelést javasolt volna.

Politológusok szerint viszonylag későn kapcsolt, hogy az események irányítása kicsúszott a kezei közül, kapkodni kezdett, minimalizálja a veszteségeket. Azt próbálja a háttérben nyilvánvalóvá tenni, ha nem választják meg, akkor ellenzékből nagyon nehéz helyzetbe hozhatja a következő kormányt.

Elfogyott lelkesedés

A parlamenti ülés kezdetén a kormánynak csak egy része jelent meg, maga a miniszterelnök sem volt az ülésteremben. Az ülés elején a házelnök még egyszer felolvasta Bojko Boriszov lemondó levelét. Mivel az ülést számtalan televíziós csatorna közvetítette, a parlamenti pártok kihasználva ezt, megszavazták, hogy 20-30 perces beszédeket tarthassanak.

A lelkesedés nagyjából egy óráig tartott, a képviselők többsége ezután inkább a parlamenti kávézóban várta meg a hosszú beszédek végét. Még a lemondott minisztereket sem kötötte le az ülés, élénk beszélgetést folytattak a kormánypárti és ellenzéki képviselőkkel.

Traktorokkal segítenének

Közben reggel olyan hírek terjedtek el, hogy traktorokkal indultak útnak a parlament épülete felé, hogy támogassák a lemondott miniszterelnököt. Az egész országból elindultak a mezőgazdaságban dolgozók, mert ők elégedettek a kormány intézkedéseivel és így akarják ezt kimutatni.

Több nagyvárosban kormánypárti tüntetéseket szerveznek, egyes vidéki önkormányzatok maguk szervezik a tüntetők Szófiába jutását. Banszko polgármesteri hivatala például négyszáz embert utaztatott a fővárosba, hogy kiálljanak a kormány mellett. A parlamenti szavazás után Bojko Boriszov kiment a parlament elé, hogy üdvözölje a mellette tüntetőket. Arra kérte őket, hogy rendben távozzanak és ne üljenek fel a provokációknak.

Rovatok