Index Vakbarát Hírportál

22 jótanács az al-Kaidától drónok ellen

2013. február 22., péntek 19:23

Az amerikai pilóta nélküli repülőgépek elleni védekezést taglaló, al-Kaidás útmutatókra bukkantak az AP tudósítói Maliban, az iszlámisták korábbi bázisain, írja a Gizmodo. A 22 praktikus pontba szedett dokumentumokat olyan területeken találták, ahonnan a francia hadsereg a közelmúltban szorította ki a fegyvereseket.

A dokumentumot, melynek az AP az angol fordítását és eredetijét is nyilvánosságra hozta, a jemeni "Ibjan tartományi Katonai Kutató Munkacsoport" támogatására adta ki egy magát Abdulah bin Mohamednek nevező al-kaidás vezető, még 2011. június 17-én. Jemen Barack Obama titkos drónháborújának másodikszámú hadszintere Pakisztán után.

A tanácsok között szerepel, hogy milyen orosz gyártmányú rádióval lehet lehallgatni a drónokat, hogyan lehet zavarni az adásukat, milyen, bárhol megtalálható eszközöket lehet álcázásra használni.

Az alacsonyan repülő felderítő drónok ellen mesterlövészek bevetését javasolják. A támadások kivédésének egyik módszere a szokások folyamatos változtatása. A legjobb fedezék a nagy fák árnyéka, de a drónkezelők megzavarására javasolják azt is, hogy az épületeteket más kijáratokon hagyják el, mint amilyen bejáratokon megközelítették. A gyakran támadott területeken gumik égetését javasolja, hogy füsttel álcázzák a mozgást.

Rovatok