Index Vakbarát Hírportál

Előrehozott választások jöhetnek Bulgáriában

2013. február 22., péntek 13:46

Egy időben kezdett konzultációkat Bulgáriában Roszen Plevneliev köztársasági elnök a különböző parlamenti pártokkal az átmeneti kormány megalakításáról – jelentette a bolgár sajtó.

Az államfő a novonite.com internetes hírportál közlése szerint azzal magyarázta döntését, hogy a kabinet előző nap megszavazott lemondását követően felgyorsítsa az alkotmányos kormányalakítási folyamatot, és megelőzzön minden, a többiek háta mögötti alkudozásra utaló gyanút. A Bojko Boriszov vezette egypárti kormány az erőszakossá fajuló tömegtüntetések hatására döntött úgy, hogy távozik hivatalából.

Az alkotmány értelmében az elnöknek ilyenkor a legtöbb mandátummal rendelkező pártot kell kormányalakításra kérnie. Amennyiben az nem tud kormányt alakítani, az államfőnek a második, majd azt követően a harmadik legerősebb képviselettel rendelkező politikai erőt kell felkérnie. Amennyiben egyik párt sem tud, vagy akar kormányt alakítani, előrehozott választásokat kell tartani két hónapon belül. (Bulgáriában eredetileg július 7-én tartanák a parlamenti választásokat.)

A két legerősebb parlamenti erő, Boriszovék Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) elnevezésű jobbközép pártja, valamint a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) már közölte, hogy nem akar részt venni a jelenlegi parlamenti összetétel alapján alakítandó kormányban, így megnyílt az út az előre hozott választások előtt.

Plevneliev bolgár elnök azt hangoztatta, hogy a konzultációkon meg kívánja ismerni valamennyi párt véleményét a kormányválságról és annak megoldási lehetőségeiről. Az elnök hangot adott annak a véleményének is, hogy a kormánynak nem lemondással kellett volna reagálnia a gazdasági gondok miatt kirobbant tüntetésekre, hanem a problémák orvoslásával.

A bolgár sajtóban fontos helyet foglalt el pénteken a lemondott Boriszov azon parlamenti megjegyzése, miszerint az országban élő törököket képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) párt vezetője, Ahmed Dogan az előző választásokat megelőzően merényletet szervezett ellene. A leköszönt miniszterelnök frissen tudomására jutott külföldi hírszerzési információra hivatkozott. A bolgár titkosszolgálat vezetője úgy nyilatkozott, hogy tavaly januári hivatalba lépése óta nem értesült ilyen tervről, de ellenőrizni fogja a korábbi anyagokat is. A DPSZ egyik képviselője visszautasította a vádat, és úgy vélte, Boriszov etnikai összetűzést próbál provokálni. Pénteki lapértesülés szerint Boriszovot korábban – még belügyi tisztviselőként – a szerb alvilágból fenyegették meg életveszélyesen.

Rovatok