Index Vakbarát Hírportál

Elfogtak egy ellenséges drónt Iránban

2013. február 23., szombat 21:13

Az iráni Forradalmi Gárda szombati közlése szerint egy hadgyakorlat során elfogtak egy pilóta nélküli külföldi repülő eszközt az ország déli részén. Az IRNA állami hírügynökség a hadgyakorlat szóvivőjét idézte, aki elmondta, hogy a gárda elektronikai hadviselésért felelős részlege jeleket észlelt, amik arra utaltak, hogy külföldi drónok próbálnak belépni az iráni légtérbe.

A szakértők átvették az egyik drón felett az irányítást és sikeresen földre tették a gépet Szirdzsán városa közelében. Azt nem árulta el, hogy a repülő amerikai lenne, csupán "külföldi ellenséges drónként" utalt rá. A gyakorlat során iráni "felderítő drónt és az ellenség megtámadására képes önmegsemmisítő drónokat is használtak és értékelték műveleti képességeiket". Sikerült a feltételezett ellenség által keltett elektromos zavarást beazonosítani és meghiúsítani.

Irán azt állítja, hogy sikerült lemásolnia az amerikai RQ-170 Sentinel típusú "lopakodót", és képes saját, pilóta nélküli repülőgépet hadrendbe állítani. A Lockheed-Martin által gyártott RQ-170 Sentinel szupertitkos, nagy magasságban közlekedő repülőgép, amelynek létezését csak 2010-ben erősítette meg az amerikai légierő. Teherán ugyancsak 2010-ben jelentette be, hogy lopakodó megfigyelő, illetve támadó drónok előállításának a programján dolgozik, de nem közölt részleteket a gép teljesítményéről, sem az akkor 2011-ben befejezni kívánt fejlesztés állásáról.

Rovatok