Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea miatt telepít radarokat az USA

2013. február 24., vasárnap 13:02

A legutóbbi észak-koreai atomrobbantás miatt az Egyesült Államok új típusú radarberendezést akar szállítani Japánnak. A japán Kyodo és a Jiji Press hírügynökség egybehangzó értesülése szerint az új radar szállításáról Barack Obama amerikai elnök és Abe Sindzó japán kormányfő pénteki washingtoni tárgyalásain született megállapodás.

Az X frekvenciasávban (8-12 Gigahertz) üzemelő radarberendezés igen korai stádiumban képes érzékelni a levegőben közeledő objektumokat. Ezáltal a szigetországban állomásozó amerikai erőknek elegendő idő állhat rendelkezésükre ahhoz, hogy rakétákat indítsanak a megsemmisítésükre.

A Kyodo szerint egy Amerika ellen intézett észak-koreai támadás esetén a rakéták Japán nyugati vagy középső része fölött repülnének át. A radarberendezést a Kiotótól északnyugatra található Kiotango légitámaszponton fogják felállítani. Egy másik amerikai radarrendszer már üzemel Japán északi részén.

Észak-Korea két héttel ezelőtt föld alatti atomrobbantást hajtott végre, ami világszerte aggodalmat és felháborodást váltott ki. Az elszigetelt kommunista ország hírközlő szervei kisebb méretű, nagy hatóerejű atombomba robbantásáról számoltak be. Ennek nyomán a nemzetközi sajtót olyan találgatások járták be, miszerint Phenjan esetleg rakétára szerelhető robbanótöltetek gyártását készíti elő.

A Los Angeles Times szombati híre szerint Washington tavaly titkos misszióval Phenjanba küldött képviselői a kétoldalú viszony enyhítésére próbálták rábírni az észak-koreai vezetést. A két - áprilisban és augusztusban tett - látogatás alkalmával az amerikai diplomaták arra kérték Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, hogy folytasson mérsékeltebb külpolitikát.

Az áprilisi látogatás során a küldöttséget Joseph DeTrani vezette, az az amerikai diplomata, aki korábban képviselte az Egyesült Államokat az észak-koreai atomprogramról folytatott hatoldalú nemzetközi tárgyalásokon. DeTrani nem kívánt nyilatkozni a Los Angeles Timesnak a phenjani megbeszélésekről. Annyit azonban elárult: az előző phenjani vezető, Kim Dzsong Il halála után célszerűnek tűnt kapcsolatba lépni az utódjával. Akkoriban ugyanis az ifjabb Kim első döntései olyan reményt keltettek Washingtonban, hogy Észak-Korea a korábbinál mérsékeltebb politikai irányvonalat fog követni – fogalmazott DeTrani.

Rovatok