Index Vakbarát Hírportál

Patthelyzet jöhet Olaszországban

2013. február 25., hétfő 15:32 | aznap frissítve

Nehéz kormányalakítási tárgyalások jöhetnek Olaszországban, ahol az exit polloknak ellentmondva végül Silvio Berlusconi pártja akár meg is akadályozhatja a képviselőházban esélyesebb baloldal többségét a szenátusban. Ez a bizonytalan patthelyzet lenne a legrosszabb, amitől a piacok tartottak.

Könnyen megvalósulhat a patthelyzet, a befektetők és az EU vezetőinek rémálma az olasz parlamenti választások után, ha a képviselőházban a baloldal megszerzi a többséget, de a hasonlóan fontos szenátusban ezt már nem képes megismételni. Márpedig a legfrissebb előrejelzések és a hivatalos szavazatszámlálás szerint a szenátusban nagy szorosan alakul, ki kerül előnybe.

Egy százalékon múlhat

A képviselőházi szavazáson a körzetek 75 százalékának szavazatait már feldolgoztok, ez alapján Pier Luigi Bersani koalíciója 30,3 százalékot, míg Berlusconiék 28,5 százalékot szereztek. Grillo pártja 25,5, Monti centristái 10,6 százalékon állnak. Az előrejelzések szerint végül lehet, hogy egy százaléknál is kisebb előnnyel végez élen a balközép koalíció.

Ugyanakkor az olasz választási rendszer sajátosságainak köszönhetően a győztes formáció automatikusan száz plusz képviselői helyet kap, így a közel 30 százalékos eredmény bármelyik oldalnak elég lehet a többség megszerzéséhez.

A szenátus szoros lesz

A szenátusi szavazatoknak eddig a kétharmadát számolták össze: a balközép 32, a jobbközép 30,2, Grillo pártja 23,8, Monti formációja pedig 9,1 százalékon áll. Több előrejelzés is Berlusconit teszi azonban esélyesebbnek fontos tartományokban. A szenátusi választást bonyolítja, hogy ott húsz tartományban, külön leadott szavazatok alapján kell megszerezni a többséget. A legtöbb szenátusi mandátumot adó Lombardiában az elsőként összeszámolt szavazatok alapján Berlusconiék vezettek.

A szenátusban ráadásul a humoristából lett baloldali populista politikus, Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) 25 százalék feletti eredménnyel végezhet. Grillo pedig elzárkózott bármilyen koalíciókötéstől a többi párttal.

Bersaniéknak  hiába lehet meg a többségük a képviselőházban, viszont a hasonlóan fontos szenátusban nem lehet kizárni, hogy Monti támogatására szorulhatnak, vagy azt sem, hogy Berlusconiék és Grillo meg tudják akadályozni a kormányalakítást. Stefano Fassina, Bersani gazdasági szakértőja úgy vélte, könnyen lehet, hogy nem tud felállni stabil kormány, és újabb előrehozott választást kell tartani.

Öröm, aztán rémület

Az egymást váltó híreket lekövették a tőzsdék is. A Reuters szerint az első, mindkét házban baloldali győzelmet valószínűsítő exit pollok fényében a tízéves futamidejű olasz állampapírok hozama csökkent, vagyis a befektetők bizakodtak, és láttak esélyt egy balközép kormánykoalíció létrejöttére. A milánói értéktőzsde FSTSE-Mib indexe 3,81 százalék emelkedéssel 16 856 ponton állt 20 perccel az exit poll eredmény ismertetése után.

Ugyanakkor a lehetséges szenátusi fordulat hírére megijedtek a befektetők, a milánói tőzsde indexe négy óra után percek alatt több száz pontot csökkent, és a DAX is lefelé fordult, habár végül mégis pozitívban zárt az olasz tőzsde, írja a Portfolio.hu. A pártok és a sajtó is óvatosan kezeli a még nem végleges adatokat.

Bersaninak állt a zászló az exit pollokban

A BBC-n és a Corriere della Serán olvasható első exit pollok még azt mutatták, hogy a képviselőházban Bersani pártszövetsége 34-38 százalék között végezhet, míg Berlusconi Szabadság Népe pártja és hagyományos szövetségese, az Északi Liga együtt 29-30 százalékot érhet el.

A részben az euró és az EU ellen is kampányoló Beppe Grillo protestpártja 19-20 százalékra jósolták, míg a Szabadság Népe októberi kihátrálásáig szakértői kormányt vezető Mario Monti centrista szövetsége csak 10 százalékra mérték.

Az exit pollok pedig korábbi választások esetében már többször tévesnek bizonyultak, és most is egymásnak ellentmondó adatok előrejelzések kerültek ki. A Sky tévé exit pollja a szenátusban még hatpontos előnyt mutatott a baloldalnak. Ugyanakkor az első szavazatok kiértékelése után az Istituto Tecne 31 százalékot adott a felsőházban a jobboldalnak a balközép 29,7 százalékával szemben.

Folytatná Monti reformjait

Bersani azt mondta, hogy megválasztása esetén folytatni fogja a Monti által elkezdett reformokat és a költségvetési szigort, de többet tenne a növekedésért és a munkahelyteremtésért. Berlusconi keményen támadta Monti megszorításait, ezek eltörlését és adócsökkentéseket ígért. Grillo kizárta, hogy szövetségre lépjenek más pártokkal, miközben „élőhalottnak" titulálta a hagyományos olasz politikai rendszert, amelyet állítása szerint alapjaiban kell megújítani.

A Reuters korábban azt írta, hogy elemzők szerint még Silvio Berlusconi visszatérése is kevésbé rengetné meg a piacokat, mint ha patthelyzet alakul ki. A két hónappal előrehozott választásokra azért volt szükség, mert Berlusconi és pártja megvonta támogatását Monti kormányától. Egy patthelyzetben mégis fennáll a lehetősége, hogy újra nagykoalíciós támogatással alakuljon szakértői kormány.

A pártok vezetői egyelőre nem nyilatkoztak, várnak a végleges eredményekre. A Demokrata Párt  egyes politikusai az exit pollok fényében arról beszéltek, hogy a jobbközép korszaka lezárult, de aztán aggódni kezdtek: „ha a jobbközép győzelme igaznak bizonyul, ez földrengést okoz Európában". Enrico Bonti, a PdL egyik politikusa Berlusconi zsenialitását méltatta.

A szavazás két napig tartott, az urnákat hétfőn délután háromkor zárták. A részvétel a 2008-ashoz képest alacsonyabban alakult: 72,5 százalék ment el, szemben az öt évvel ezelőtti 81,2 százalékkal.

Rovatok