Index Vakbarát Hírportál

A Costa Concordia kapitánya ellen emberölés címén javasolnak vádemelést

2013. február 25., hétfő 20:05

Emberölés címén vádemelést javasolt hétfőn az olasz ügyészség a Costa Concordia kapitánya ellen. Francesco Schettino kapitányt amiatt is felelősségre akarják vonni, hogy az utasok kaotikus kimenekítésekor elhagyta a hajót. Az óriáshajó tavaly januárban futott zátonyra a közép-olaszországi Giglio sziget partjainál, a balesetben 32 ember halt meg, köztük a hajón dolgozó magyar hegedűművész.

Francesco Verusio főügyész elmondta: részletes szakértői, illetve egyéb műszaki vizsgálatot folytattak, és ezek során arra jutottak, hogy a balesetet sajnálatos módon alapvetően emberi mulasztás okozta. Az ügyészség a legénység további öt tagja ellen is vádemelést javasol emberölés címén, illetve egyéb vádpontokban.

A Costa Concordia tavaly január 13-án este a sziget partjától 500 méterre levő sziklacsoport egy darabjának ütközött, ennek következtében hetvenméteres lék keletkezett a közel 300 méter hosszú óriáshajó oldalában. A hajón elment az áram, a legalsó szintekre bezúdult a víz. A Costa Concordia húszfokos szögben megdőlt, másnap reggelre már az oldalán feküdt.

Az ügyészség arról is tájékoztatott, hogy a zátonyra futott hajót üzemeltető Costa Crociere olasz hajótársaság vádalkut kért. Ennek értelmében a vállalat egymillió euró büntetést fizetne. Schettino - még a toscaniai Grosseto városban zajló bizonyítási eljárás során - azt hangoztatta: miután a sziklának ütköztek, szándékosan irányította a hajót a part felé, hogy megkönnyítse a mentést. A kapitány verziója szerint neki köszönhetően sikerült ennyi utas életét megmenteni. Schettino azt is állította, hogy a sziklacsoport nem volt feltüntetve a hajó navigációs térképén. A környéken dolgozó tengerészek szerint azonban a zátony népszerű látványosság a Giglio szigeten üdülő turisták körében.

Rovatok