Index Vakbarát Hírportál

Népszavazás lesz Tajvan új atomerőművéről

2013. február 25., hétfő 17:35

Elképzelhető, hogy népszavazáson döntenek Tajvan negyedik, nagyrészt már kész atomerőművének sorsáról - ismertette a sziget kormányzatának álláspontját Csiang Ji-hu kormányfő hétfőn.

A létesítmény ellenzői a 2011. márciusi pusztító erejű földrengés és cunami által a japán fukusimai atomerőműben okozott károkra és következményeire hivatkozva egyre hangosabban követelik a beruházás leállítását. Az ellenzék és az aktivisták szombatra nagy atomellenes felvonulást hirdettek meg.

Csiangot a múlt héten iktatták be hivatalába elődje lemondását követően. A népszavazás lehetőségének bejelentésével meglepte a közvéleményt. Közölte, hogy ezzel hosszú évek óta húzódó vita végére tehetnek pontot.

A kormányfő ugyanakkor figyelmeztetett, az erőműépítés esetleges elutasításának ára van, s az majd a villanyáramszámlákban jelenik majd meg, és a lakosságnak számolnia kell áramkimaradásokkal is.

A Tajpejhez közeli Kungliao kerületben 1999 óta épülő erőmű már igen előrehaladott állapotban van, s tulajdonosa, az állami Taipower úgy számol, hogy 2015-re már szerepet kapna Tajvan energiaellátásában. A vállalat által üzemeltetett három atomerőmű  a sziget energiaszükségletének húsz százalékát adja.

Tajvanon nem ritkák a földrengések, mivel a sziget két kéreglemez határához van közel. 1999 szeptemberében egy a Richter-skála szerinti 7,6 erősségű földmozgásnak csaknem 2400 halálos áldozata volt.

Rovatok