Index Vakbarát Hírportál

Japán bálnavadászok támadtak a bálnavédőkre

2013. február 25., hétfő 15:52

Japán bálnavadászhajó hajtott neki a bálnavédők sokkal kisebb méretű hajójának, derült ki a zöldszervezet által nyilvánosságra hozott felvételekből. Az ütközet az Antarktiszhoz közeli vizeken zajlott. A Sea Sepherd bálnavédő szervezet egyik hajója beállt a japán bálnavadászok naszádja és az azt üzemanyaggal feltölteni kívánó dél-koreai hajó közé. A japán Nisshin Maru ekkor a bálnavadászok hajója felé fordult, és nekinyomta azt a tankernek, amelynek következtében mindkét hajó megsérült. A Bob Barker nevű hajó mindkét oldalán sérüléseket szenvedett, a motortérbe behatolt a víz, derült ki a kapitány hivatalos Facebook-oldaláról.

A japán hajó ezek után a bálnavédők másik hajójának, a Sam Simonnak is nekiment. 
A japán hajó vízágyúkkal lőtte a három bálnavadászhajót, amelyek motorterébe  víz került. 
Ugyanakkor az üzemanyagellátó naszád visszahúzta a tankoláshoz szükséges csöveket, így egyelőre ismét elhalasztották a japán tengerjáró tankolását.

A közelmúltban ez volt a harmadik olyan akció, amikor a természetvédők sikerrel akadályozták meg a Nisshin Maru tankolását. A Sea Sepherd azért akciózik, mert a japánok Antarktisz ausztrál vizein vadásznak, ahol az ausztrál törvények szerint tilos a bálnavadászat.

Az előző ütközetek után kiadott japán közlemények a Sea Sepherdet vádolják a támadással, azt állítva, a károkat ők okozták. Jelenleg a terület felé tart a japán katonai jégtörő, és egy helikopterük már leszállt a dél-koreai tankeren.

A Sea Sepherd szerint a japánoknak van annyi üzemanyaguk, hogy elhagyják az antarktiszi vizeket, és távolabb tankolják fel hajójukat.

Rovatok