Index Vakbarát Hírportál

Sertéshúst találtak a svájci kebabban

2013. február 25., hétfő 16:57 | aznap frissítve

Egy berni laboratórium 20 svájci dönerhúst vizsgált meg, és hétben sertést is talált - bár a mennyiség rendkívül csekély.

A Svájci Iszlám Központi Tanács (IZRS) bízta meg a hús kivizsgálásával a berni laboratóriumot, ugyanis - mint hétfői közleményük hangsúlyozza - már régóta gyanították, hogy a svájci dönerhús nem nélkülözi teljesen a hívő muzulmánok számára tiltott sertéshúst.

A vizsgálatok elvégeztetéséhez az adta a végső lökést, hogy az RTL német tv szúrópróbaszerű kísérlete során a német állóbüfékben árult dönerekben hét százaléknyi sertéshúst mutattak ki. Az RTL az európai lóhúsbotrány kipattanása után eredt a dönerek nyomába.

A berni laboratórium az IZRS adatai szerint 20 mintát vizsgált kilenc svájci város népszerű falatozóiban, és egyebek közt Genfben, Bernben, Luzernben és Winterthurban bukkantak disznóhúsra - még ha esetenként csak nyomokban is, hiszen a tartalom nem haladta meg a 0,1 százalékot.

Az IZRS ezért nem gyanakszik arra, hogy a disznóhúst szándékosan vagy rosszindulatból keverték a muzulmánok számára engedélyezett húsfélékhez, például birkához, hanem inkább hanyagságról van szó. Mindazonáltal az IZRS döbbenetének adott hangot.

Rovatok