Index Vakbarát Hírportál

Holnap megbukik a szlovén kormány

2013. február 26., kedd 16:45

Valószínűleg leváltják szerdán Szlovéniában bizalmatlansági indítvánnyal a Janez Jansa vezette jobbközép kormányt. Az új kormányfő a fiatal baloldali Alenka Bratusek lehet, akit hírek szerint 1+1 évre bíznak meg az ország irányításával a balközép ellenzéki erők és a Jansa-kormányból kilépett volt koalíciós pártok.

A belpolitikai válsággal egyidejűleg Szlovénia súlyos gazdasági nehézségekkel küzd: gazdasága recesszióban, bankjai óriási összegű, összesen 7 milliárd eurónyi rossz kölcsön terhe alatt fuldokolnak.

A Bratusek vezette Pozitív Szlovénia (PS) a múlt héten megállapodott a szintén ellenzéki szociáldemokratákkal (SD) és a kormányból kilépett két párttal – a liberális Polgári Listával (DL) és a nyugdíjasok pártjával (DeSUS) –, hogy támogatják a márciusban 43. születésnapját ünneplő pártvezetőt a miniszterelnöki poszton. Ez az új kormányfő személyéről való megállapodás volt a feltétele annak, hogy le tudják váltani a korrupcióval megvádolt Janez Jansa kisebbségben maradt kormányát.

Ha valóban megszavazzák, Alenka Bratusek lehet Szlovénia első női kormányfője. Hat éven át a pénzügyminisztérium költségvetési főosztályán dolgozott, mielőtt 2011 decemberében parlamenti képviselő lett.

A szlovén alkotmány szerint az új miniszterelnöknek megválasztása után két héten belül kormányt kell alakítania, s megfigyelők szerint nehéz dolga lesz. Az érintett négy párt (a PS, az SD, a DL és a DeSUS) között mély ellentétek húzódnak, többek között az állami tulajdon és a bankrendszer szanálása ügyében. A megállapodás szerint egy év elteltével bizalmi szavazást tartanak, értékelik az új kormány addigi tevékenységét. Ha bizalmat szavaznak neki, ez a kabinet irányíthatja Szlovéniát a 2015 elején esedékes választásokig.

Szlovénia a legsúlyosabb válságát éli meg azóta, hogy 1991-ben kivált az egykori Jugoszláviából. Az Alpok lábánál elterülő kis országban november óta tömegek tiltakoztak az utcán a megszorító intézkedések és a korrupció miatt. A munkanélküliség 14 éves csúcson, az életszínvonal esik. Az exportnak kitett ország gazdasága tavaly ismét recesszióba fordult.

Az új kormánynak meg kell reformálnia a bankrendszert, növelnie kell a munkaerő rugalmasságát, magánkézbe kell adnia néhány állami vállalatot, és valószínűleg áfát is kell emelnie, hogy csökkenjen a költségvetési hiány.

Szlovénia igyekszik mindenáron elkerülni, hogy az Európai Unióban - Görögország, Portugália, Spanyolország, Olaszország és Ciprus után - hatodikként pénzügyi mentőövre szoruljon.

Rovatok