Index Vakbarát Hírportál

Rolexszel fizetik a templomi villanyszámlát

2013. február 26., kedd 20:22

Felajánlotta arany karóráját a püspökségében lévő egyik templom villanyszámlájának kifizetéséhez a fényűző életmódja miatt gyakran bírált fiatal plovdivi pravoszláv püspök, Nikolaj metropolita.

A püspökség kedden közölte, hogy a Szent Marina templom 2940 levás (kb. 1500 eurós) villanyszámlát kapott januárra, amelyet a templom képtelen kifizetni. A püspök ezért elhíresült Rolex karóráját a gyülekezetnek adományozta, hogy az órát eladják, és annak bevételéből fedezzék az áramszámlát.

Ha az arany karóra többért kelne el, mint amennyi a villanyszámla, a megmaradó pénzt karitatív célokra fordítják – közölte a püspökség. Nikolaj metropolita megköszönte mások adományait is, amelyeket a templom jövendőbeli áramszámláinak kiegyenlítésére fognak költeni.

Egyes egyházi vezetők a lakosság felháborodását váltották ki fényűző életmódjukkal, köztük a plovdivi püspök, aki azt mondta, hogy ajándékba kapta a Rolexet, de sosem nevezte meg, hogy kitől.

Kiril várnai püspök Lincoln MKZ Hybrid luxuslimuzinjával keltett feltűnést – emlékeztet a hírrel kapcsolatban a Novinite.com bolgár hírportál. Feltételezések szerint bolgár újgazdagok halmozzák el fényűző ajándékokkal az egyházi vezetőket, hogy így nyerjék el kegyeiket.

Az állam után Bulgáriában az egyház a második legnagyobb munkaadó, és alkalmazottainak egy része alig több mint éhbérért dolgozik.

Rovatok