Index Vakbarát Hírportál

Újabb önégetés volt Bulgáriában

2013. február 26., kedd 20:42

Felgyújtotta magát kedden egy férfi a dél-bulgáriai Radnevóban – közölte a szófiai belügyminisztérium. Tíz nap alatt ez volt a harmadik önégetés az országban, ahol a mindennaposak a szegénység elleni tüntetések.

Az 53 éves Venciszlav Vaszilev a városháza előtt gyújtotta fel magát - közölte Julian Ilcsev polgármester. A férfi munkanélküli volt, élettársa öt gyermeket nevel.

Február 18-án egy férfi a közép-bulgáriai Veliko Tarnovo egyik gyalogos aluljárójában gyújtotta fel magát. Másnap egy másik férfi hasonló módon próbált meg végezni magával a várnai városháza előtt, s jelenleg is kómában van.

Az országban mintegy húsz napja mindennaposak a tüntetések a januárban kiküldött magas villanyszámlák miatt. A tiltakozások gyorsan a kormány ellen fordultak, Bojko Boriszov konzervatív miniszterelnök kormánya február 19-én lemondott.

Az 53 éves Boriszov hétfőn elutasította Roszen Plevneliev köztársasági elnök újabb kormányalakítási felkérését. Miután a parlamenti pártok elutasítják a kormányalakítási felkéréseket,  tavaszra előre hozott választásokat kell kiírni.

Rovatok