Index Vakbarát Hírportál

Leváltották a szlovén kormányfőt

2013. február 27., szerda 23:02

A ljubljanai parlament szerda késő este konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal leváltotta a jobbközép kormány fejét, Janez Jansa miniszterelnököt. A bizalmatlansági indítványt 55 képviselő támogatta, 33 szavazott ellene.

Ezután a fiatalbaloldali Alenka Bratuseket választották meg új kormányfővé, aki megválasztása után rögtön letette a hivatali esküt, és rövid beszédében arra tett ígéretet, hogy minden tőle telhetőt megtesz a demokráciába vetett bizalom és a jogrend helyreállítása érdekében. Alenka Bratuseknek két hete van a kormányalakításra.

Bratusek hat éven át a pénzügyminisztérium költségvetési főosztályán dolgozott, mielőtt 2011 decemberében parlamenti képviselő lett, és ő szlovénia első női miniszterelnöke.

Előzmény

Szlovénia nemcsak belpolitikai válsággal, hanem súlyos gazdasági nehézségekkel küzd: recesszióban van, és a bankjai hatalmas összegű, összesen 7 milliárd eurónyi rossz kölcsön terhe alatt fuldokolnak.

A Bratusek vezette Pozitív Szlovénia (PS) a múlt héten megállapodott a szintén ellenzéki szociáldemokratákkal (SD) és a kormányból kilépett két párttal – a liberális Polgári Listával (DL) és a nyugdíjasok pártjával (DeSUS) –, hogy támogatják a márciusban 43. születésnapját ünneplő pártvezetőt a miniszterelnöki poszton.

Ez az új kormányfő személyéről való megállapodás volt a feltétele annak, hogy le tudják váltani a korrupcióval megvádolt Janez Jansa kisebbségben maradt kormányát. Jansa ellen korábban korrupciós vádat fogalmaztak meg a hatóságok. Jansa ugyanis nem tudott elszámolni a magánszámláján lévő 210 ezer euróval.

A Jansa vezette jobbközép kormány mindössze 13 hónapig volt hatalmon. Jóllehet már nem állt mögötte parlamenti többség, a kormányfő nem volt hajlandó lemondani, és a politikai kötélhúzás több hete tartott. Az új kormány megalakulásáig a Janez Jansa vezette kabinet ügyvezetői minőségben hivatalban marad.

Rovatok