Index Vakbarát Hírportál

Rabszolgatartó ősöket kereshetnek a britek

2013. február 27., szerda 20:24

Egy szerdán bemutatott új adatbázisban rabszolgatartó őseiket találhatják meg a britek.

A University College London kutatói három évet töltöttek egy olyan lista összeállításával, amin azok szerepelnek, akik az 1833-as rabszolga-felszabadításkor „kompenzációt” kaptak veszteségeikért.

A kutatás szerint 46 ezer ember, akinek brit gyarmatokon, a karibi térségben, Mauritiuson és Dél-Afrikában voltak rabszolgái, összesen 20 millió font kártérítést kapott. Ez akkoriban a brit kormány éves kiadásainak 40 százalékával volt egyenlő.

A lista szerint rabszolgatartók voltak két világhírű író, Graham Greene és George Orwell ősei is. Orwell eredeti neve Eric Blair volt, dédapja, Charles Blair meghatalmazottainak 4442 fontot fizettek 218, jamaicai ültetvényen dolgoztatott rabszolgáért.

Keith McClelland kutató szerint a vállalkozás segít feltárni, hogy a rabszolgaságnak milyen gyökerei vannak Nagy-Britanniában. Mint mondta, a 19. századi gazdag angolok tíz százaléka állt közvetlen kapcsolatban a rabszolga-kereskedelemmel, bevételeik nyomán vasutak, üzleti vállalkozások, épületek, művészeti gyűjtemények születtek, amik máig fennmaradtak.

A brit parlament 1807-ben törölte el a rabszolga-kereskedelmet, de magát a rabszolgaságot csak 26 évvel később számolták fel a brit gyarmatokon. Az Egyesült Államokban 1865-ben szűnt meg a rabszolgaság, Brazíliában pedig 1888-ban.

2006-ban Tony Blair brit kormányfő „mély szomorúságát” fejezte ki azért a szerepért, amit Nagy-Britannia játszott a transzatlanti rabszolga-kereskedelemben. Mivel ezt sokan kevesellték, egy évvel később kijelentette: „mint mondtam, sajnáljuk és ezt most megismétlem”.

Rovatok