Index Vakbarát Hírportál

Amnesztiát kaphatnak a fiatal kalózok

2013. február 28., csütörtök 16:52

Szomália köztársasági elnöke amnesztiát hirdet a fiatal kalózoknak, ha azok felhagynak a Szomáliai-félsziget partjainál a további támadásokkal. A fél évvel ezelőtt megválasztott elnök az AFP hírügynökségnek adott interjút, ebben beszélt arról, hogy hogyan építené újra a háború sújtotta országot.

Hasszán Sejk Mohamud megválasztásakor azt ígérte, hogy a megélhetés egy másik módját fogja felkínálni az ország fiataljainak, hogy ne kelljen a fegyverekhez és a kalózkodáshoz fordulniuk. Az amnesztiát ugyanakkor nem fogják kiterjeszteni a kalózok kapitányaira, akik a zsákmány nagy részét kapják. Ők évente több millió dollárnyi bevételre tesznek szert a váltságdíjakból. Közülük sokakat ráadásul az Interpol is keres.

Szomáliában 1991 óta folynak véres harcok, de tavaly szeptember óta az ENSZ által is támogatott kormány változást hozhat az ország számára. Szomália területének nagy részét egymással is harcoló milíciák tartják uralmuk alatt, akiknek eddig nem sok gondjuk akadt a gyenge központi kormánnyal. Az Indiai-óceán területén támadó kalózvezérek egyik székhelye az ország északi részén lévő, félig már függetlenedő Puntland régiója.

Az amnesztia lehetőségétől a kalóztámadások visszaszorulását várják. Ami amúgy már évek óta visszaszorulóban van, egyrészt mert egyre több hajó fut ki felfegyverzett őrséggel a fedélzetén, másrészt a haditengerészet is egyre erőteljesebben lépett fel a kalozók ellen. Mindezek ellenére a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet még mindig arra figyelmeztet, hogy nagyon veszélyes Szomália partjainak közelébe menni. Legfrissebb jelentésük szerint hét hajó és 113 utas jelenleg is szomáliai kalózok fogságában van. Közben pedig a kalózok egy része terepet váltott, és már a szárazföldön kezdtek túszokat ejteni.

Az AFP interjújából az is kiderül, hogy a kalózok mellett bőven akad még gondja a nemrég kinevezett elnöknek. Az ország az államcsőd közelében volt, óriási a korrupció, ráadásul két nappal a megválasztása után már meg is akarták gyilkolni. A merénylet mögött a radikális iszlamista al-Shabaab milícia állt. Mohamud elmondása szerint soha nem lőtt még fegyverrel, de most mégis harcra készül. Mint mondta, kormányával újra össze akarja illeszteni Szomália sok darabra tört társadalmát.

Rovatok