Index Vakbarát Hírportál

Bradley Manning bűnös is, meg nem is

2013. március 1., péntek 17:57

A háború valódi árára akarta felhívni a figyelmet Bradley Manning, amikor a titkos katonai dokumentumokat, köztük a hírhedt Apache helikopteres videót kiszivárogtatta a Wikileaksnek – vallotta a férfi pénteken egy marylandi katonai támaszponton egy előzetes meghallgatáson.

Manning az ellene emelt huszonkét vádpont közül tízben bűnösnek vallotta magát: ezek olyan, kisebb súlyú vádak voltak, mint a dokumentumok átadása a Wikileaksnek, amelyekért egyenként így is 2-2 éves, összesen 20 évnyi börtönbüntetés szabható ki rá.

De mint 35 oldal terjedelmű, papírról felolvasott vallomásából kiderül, a most 25 éves férfi nem tartja magát bűnösnek a súlyosabb vádpontokban, köztük az ellenség segítésében, vagyis tagadja, hogy a Wikileaksen keresztül próbálta volna tájékoztatni az al-Kaidát.

Manning a meghallgatáson elmondta, hogy először saját használatra másolta le a dokumentumokat egy usb-stickre, de minél többet olvasott el belőlük, annál inkább aggasztotta, amit megtudott. „Vérszomjasnak tűntek, mintha nem értékelték volna az emberi életet – mondta a helikopter személyzetéről a meghallgatáson. – Nekem úgy tűnt, mintha egy gyerek kínozna egy hangyát egy nagyítóval."

Amikor 2010 januárjában szabadságra hazautazott az USA-ba, magával vitte az adatokat, és felajánlotta őket a Washington Postnak és a New York Timesnak is, de a lapok elutasították – ezért fordult a Wikileakshez.

Manning végül a videón kívül 250 ezer diplomáciai üzenetet és félmillió, az iraki és az afganisztáni háborúból származó katonai jelentést adott át a Wikileaks Ox fedőnevű munkatársának, feltehetően Julian Assange-nak. Tárgyalása, amelyen akár életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik, várhatóan júniusban kezdődik.

Rovatok