Index Vakbarát Hírportál

Könnygázt lélegzett be a palesztin kormányfő

2013. március 1., péntek 20:48

Ki kellett menekíteni egy tüntetés helyszínéről, és elsősegélyben kellett részesíteni Szalám Fajjád palesztin miniszterelnököt pénteken a ciszjordániai Bilin faluban, ahol belélegezte az izraeli katonák által bevetett könnygázt. A faluban nyolc éve minden pénteken tüntetnek a palesztinok a "biztonsági fal" ellen, amely Izraelt elválasztja Ciszjordániától.

Fajjád éppen beszédet mondott, amikor belélegezte a könnygázt. Köhögni és fulladozni kezdett, ezért abba kellett hagynia a beszédet, biztonsági emberei pedig gyorsan elvitték őt a helyszínről.

Izrael 2002-ben kezdte el építeni a 680 kilométer hosszú falat a ciszjordániai határon, azzal az indokkal, hogy így próbálják megakadályozni a palesztin öngyilkos merénylők izraeli területen tervezett akcióit. A fal azonban több helyen behatol ciszjordániai területekre, ezért biztonsági okokkal álcázott területszerzésnek tartják a megépítését. 2004-ben a hágai Nemzetközi Bíróság törvénytelennek ítélte a falat, és előírta a lebontását. Hasonló nyilatkozatot fogadott el az ENSZ is. Izrael figyelmen kívül hagyta ezeket a követeléseket.

Ciszjordánia több más pontján is folytatódtak a tiltakozó megmozdulások, amelyek résztvevői az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinokkal vállaltak szolidaritást. A tüntetők egyes helyeken összetűzésbe kerültek az izraeli katonákkal.

Rovatok