Index Vakbarát Hírportál

Mint egy válás negyven év házasság után

2013. március 1., péntek 00:39

Egy hosszú házasság utáni váláshoz hasonlította Nagy-Britannia esetleges kilépését az Európai Unióból Herman Van Rompuy, aki szerint egy ilyen lépés negatív következményekkel járna London számára.

A Londonban csütörtök este tartott előadásában az Európai Tanács (ET) elnöke utalt arra, hogy a kilépés lehetőségét tartalmazzák ugyan az Európai Unió szerződései, ennek ellenére a lépés jogilag és politikailag is rendkívül bonyolult ügy lenne. Az unióból történő kilépés nem múlna el nyomtalanul..

"Gondoljanak csak egy válásra negyven év házasság után" - jelentette ki a hallgatóság előtt Herman Van Rompuy. Egy ilyen válás a szabad akarat megnyilvánulása és teljes mértékben törvényes, de meg kell fizetni az árát  - fogalmazott az unió vezető politikusa, aki a leghatározottabban Nagy-Britannia maradása mellett foglalt állást.

A tanács elnöke szerint Nagy-Britannia központi szerepet tölthetne be azokban az erőfeszítésekben, amelyek célja, hogy az európai gazdaság egészségessé váljon a jövő érdekében. Ehhez azonban London részéről is együttműködésre van szükség - jelentette ki Herman Van Rompuy, majd feltette a kérdést: "Miként lehet egy zsúfolásig telt teremben valakit is maradásra bírni, ha ő maga kezét már a kijárati ajtó kilincsén tartja?"

Herman Van Rompuyhöz hasonlóan nyilatkozott - ugyancsak Londonban - Olli Rehn, az unió pénzügyi biztosa. Rehn úgy vélte: Nagy-Britannia érdeke, hogy az unióban maradjon és részt vegyen Európa megreformálásában.

A biztos egy a futballból vett hasonlattal élt, és azt hangoztatta: ha brit állampolgár lenne, országát a középpályán képzelné el. "Senki nem rúgott még gólt úgy, hogy közben a padon ült" - jelentette ki.

Rovatok