Index Vakbarát Hírportál

Nosztalgiázott a bíróságon a haiti diktátor

2013. március 1., péntek 06:29 | aznap frissítve

Az emberi jogok durva megsértésével vádolt egykori diktátor, Jean-Claude Duvalier szerint tizenöt évig tartó uralma alatt szép idők jártak Haitin. A "Baby Doc" néven ismert volt elnök helyi idő szerint csütörtökön Port-au-Prince-ben első alkalommal jelent meg a bíróság előtt.

A 61 éves Jean-Claude Duvalier Francois Duvalier-től, a hírhedt "Papa Doctól" 1971-ben örökölte a hatalmat és 15 évig irányította Haitit. Miután a népharag miatt távozni kényszerült, csaknem 25 évig Franciaországban élt és tavaly januárban tért haza. Az ifjabb Duvalier-t a múlt év elején hivatalosan korrupció miatt állították bíróság elé. Ugyanakkor azzal is vádolták őt, hogy uralma idején a neki engedelmeskedő erőszakszervezetek számos embert megöltek, illetve megkínoztak, sokan nyomtalanul eltűntek és állandóan napirenden voltak az emberi jogok más súlyos megsértésének esetei.

Az egykori áldozatokkal, illetve hozzátartozóikkal zsúfolásig telt tárgyalóteremben a volt diktátor azt hangoztatta, hogy kormányzása idején az emberek meglehetősen jól éltek, ma viszont a Karib-tengeri ország a tönk szélén áll. Kijelentette, hogy uralmának tizenöt éve alatt történtekért semmi felelősséget nem érez, cáfolta, hogy törvénytelen letartóztatásokat, kínzásokat és politikai gyilkosságokat rendelt volna el.

"Baby Doc" cáfolta a korrupció vádját is, noha becslések szerint az egykori diktátor-elnök 300 és 800 millió dollár közötti összeget sikkasztott el abban az országban, amely ma a világ egyik legszegényebb államának számít.

Rovatok