Index Vakbarát Hírportál

Örményország panaszt tesz Safarov miatt az ENSZ-nél

2013. március 1., péntek 16:28

Örményország tiltakozni fog az ENSZ diszkriminációellenes bizottságánál szomszédja, Azerbajdzsán örményekkel szembeni politikája miatt, közölte az Armenpress helyi hírügynökség. A készülő dokumentumban kitérnek arra, hogy a magyarok kiadták Azerbajdzsánnak az örmény katonatársát baltával meggyilkoló Ramil Safarovot, az azeri katonatisztet, akinek ezután az azeri államfő megkegyelmezett.

Az ENSZ-ben a Hátrányos megkülönböztetés minden formájának megszüntetéséről szóló egyezmény alapján 1965 óta létezik a diszkrimináció elleni bizottság. Örményország ennek az egyezménynek a 11. cikkére hivatkozik majd. Ebben van benne, hogy az országok úgynevezett államközi tiltakozással élhetnek, ha szerintük más országok jogsértést követtek el, írta az Armenpress Egise Kirakoszján igazságügyi miniszterhelyettesre hivatkozva.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak a 2004-es gyilkosságért életfogytiglanra ítélt Safarovot. Hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

A meggyilkolt örmény katonatiszt, Gurgen Markarján és Safarov másik kiszemelt áldozata, Hajk Makucsján jogi képviselői közben egyéni panasszal fordultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához, közölte pénteken az örmény igazságügyi minisztérium. A panasz Azerbajdzsán és Magyarország ellen irányul,és annak a megállapítását kérik, hogy alapvető emberi jogok sérültek.

Rovatok