Index Vakbarát Hírportál

Pénzügyi szükségállapot Detroitban

2013. március 1., péntek 21:04

Detroitban hivatalosan is pénzügyi szükségállapot van érvényben, jelentette be pénteken Michigan állam kormányzója, Rick Snyder. A helyzet megérett arra, hogy az állam vegye át a város pénzügyeinek irányítását, és Detroit közel áll ahhoz, hogy csődbe menjen. Ha ez megtörténik, ez lenne az Egyesült Államok történetének legnagyobb városszintű csődje.

A város tragikus anyagi helyzetben van, és egy hattagú szakértői csoport február közepén megállapította, hogy a Detroit megmentésére tavaly áprilisban életbe léptetett terv nem hozta meg a várt eredményt.

A város vezetőinek tíz napjuk van arra, hogy konzultáljanak a kormányzóval. Ha ez nem történik meg, Snyder visszavonja vagy megerősíti döntését. Utóbbi esetben a város pénzügyeinek irányítását egy általa kinevezett testület veszi át, amely azt javasolja majd, hogy a város jelentsen csődöt.

Detroit az amerikai autóipar válságának egyik legnagyobb vesztese. Népessége 2000 és 2010 között negyedével csökkent, az álláshiányból következő elvándorlás miatt az USA ötödik legnagyobb városából a 18. lett, most mindössze 700 000 lakosa van. Az adóbevételek csökkenni kezdtek, elharapózott a bűnözés, miközben az infrastrukturális és munkaerőköltségek változatlanok maradtak.

A Forbes magazin évente megrendezett versenyében idén épp Detroit kapta az USA legnyomorúságosabb városa címet, a szintén michigani Flint és az Illinois állambeli Rockford előtt.

Rovatok