Index Vakbarát Hírportál

Amerikaellenes tüntetés volt Moszkvában

2013. március 2., szombat 17:47

A szervezők szerint mintegy húszezer résztvevője volt a felvonulásnak és nagygyűlésnek. A szónokok sürgették, hogy a gyermekek védelmét emeljék nemzeti program szintjére. Megfigyelők szerint a megmozdulás a szovjet idők Amerika-ellenes tiltakozó gyűléseit idézte. A szervező Kreml-közeli pártok és társadalmi szervezetek szónokai felszólították Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy "tegyen még többet a gyermekekért".

A beszédek között hazafias dalokat játszottak be.  Médiabeszámolók szerint számos tüntetőnek 400 rubelt (mintegy 3000 forintot) fizettek részvételéért.

Az egyik vezérszónok, Alekszandr Karelin képviselő kijelentette: "a saját gyermekeinkről magunk is gondoskodni tudunk. És nem kell bennünket külföldről okítani arra, miként bánjunk a gyermekeinkkel, és hogyan építsük fel országunk jövőjét."

Karelin meggyőződését fejezte ki, Oroszország képes arra, hogy a szülői gondoskodás nélkül maradó gyermekeket méltó oktatásban részesítse és példát mutasson nekik hazafiasságból. Egy másik felszólaló kijelentette, hisz benne, hogy "Putyin elnöknek az árvák védelmében hozott rendelete megvalósul", és "Oroszországban nem lesznek többé árvák".

Az állami duma decemberben fogadta el az orosz árvák amerikai örökbefogadását megtiltó törvényt, több gyermek halálára hivatkozva. Bírálók szerint azonban ez valójában az amerikai kongresszus által előzőleg megszavazott, vélelmezetten jogsértő orosz tisztviselőket büntető törvényre, az úgynevezett Magnyitszkij-záradékra adott válasz volt.

A szombati nagygyűlés helyszínén kiplakátolták az örökbe fogadó amerikai családoknál meghalt orosz gyermekek portréit, köztük Gyima Jakovlevét, akit amerikai nevelőapja 2008-ban nagy hőségben lezárt autójukban felejtett, s akiről az orosz választörvényt is elnevezték.

Az orosz külügyminisztérium éppen szombaton fejezte ki kételyeit azzal az előző nap közzétett amerikai törvényszéki orvosi jelentéssel kapcsolatban, amely "véletlen körülményeknek" tulajdonítja egy újabb örökbe fogadott orosz árva nemrég Texasban bekövetkezett halálát. Közleményében a tárca emberi jogi megbízottja részlegesnek nevezte az ismertté vált boncolási eredményt, további dokumentumok átadását követelte, jelezve, hogy az orosz hatóságok saját vizsgálatot folytatnak az ügyben.

A Kreml-párti gyermekvédelmi nagygyűléssel párhuzamosan Moszkvában Putyin-ellenes tüntetők tiltakoztak szociális jogaik csorbítása és az áremelkedések ellen.

A résztvevők határozatot fogadtak el, amelyben követelték a bírák választhatóságát, a helyi önkormányzatok valódi jogokkal való felruházását, a lakhatási költségek emelkedésének megállítását, az autópálya-építési program felülvizsgálatát, az oktatási és egészségügyi intézmények összevonásának leállítását, valamint a műemlékek és a moszkvai, Moszkva környéki erdők és parkok védelmét.

Az ellenzék szerint a gyermekvédelem témájával a Kreml más, súlyosabb problémákról igyekszik elterelni a figyelmet. A belügyminisztérium sajtószóvivője szerint ez a rendezvény mintegy ezer résztvevővel kezdődött.

Rovatok