Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu titokban Ammánban tárgyalt

2013. március 2., szombat 21:58

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemrég Ammánban találkozott II. Abdalláh jordániai királlyal, hogy megvitassa vele az izraeli-palesztin békefolyamatot – vált ismertté szombat este az AFP számára diplomáciai forrásból. "Netanjahu a múlt héten Ammánban járt és találkozott II. Abdalláh jordániai uralkodóval. A találkozó során megvitatták a közel-keleti békefolyamatot" – közölte a forrás, aki nem akarta, hogy felfedjék személyét.

Az izraeli-palesztin béketárgyalások 2010 szeptembere óta szünetelnek. Mahmúd Abbász palesztin elnök a tárgyalások újrakezdéséhez egyebek között azt szabja feltételül, hogy Izrael állítsa le a zsidó telepek terjeszkedését, és kiinduló alapként ismerje el az 1967-es háború előtti határokat.

Izrael csak előzetes feltételek nélkül lenne hajlandó a tárgyalások újraindítására. Netanjahu és II. Abdalláh mostani találkozójára olyan időben került sor, amikor – a hónap végén – a térségbe várják Barack Obama amerikai elnököt és külügyminiszterét, John Kerryt. A mostani titkos találkozó alkalmával Netanjahu először utazott külföldre a januári parlamenti választások óta, egyben ez volt az első találkozója külföldi államfővel a választások óta.

Netanjahu koalíciós kormány felállításán dolgozik, ehhez – a várakozásoknak megfelelően – további két hét haladékot kapott szombaton Simon Peresz államfőtől.

Rovatok