Index Vakbarát Hírportál

Tizenhárom halász meggyilkolásáért kivégeztek négy férfit

2013. március 2., szombat 00:13

Kínában kivégeztek egy mianmari születésű drogbárót és fegyverkereskedőt, valamint három társát, mert bűnösnek találtak őket 13 kínai matróz meggyilkolásában.

Egy mianmari születésű drogbárót valamint három társt 13 halász meggyilkolásáért végezték ki Kínában. A különböző lőfegyverekkel, géppuskákkal, páncélöklökkel felszerelkezett banda évek óta kábítószer-kereskedelemből, emberrablásból, gyilkosságokból, rablásokból tartotta fenn magát a Mekong mentén.

A mianmari drogbáró társai közül kettő laoszi volt, a harmadik pedig thai nemzetiségű. A halálos ítéleteket a Jünnan tartományi Kunmingban hajtották végre. A négy embert - ügyészek jelenlétében - méreginjekcióval végezték ki. A kivégzés előtt az elítéltek találkozhattak közeli családtagjaikkal, illetve a thai konzulátus munkatársaival. Az ügyben további két vádlottat nyolc évre felfüggesztett halálbüntetésre ítéltek, ami Kínában rendszerint egyenlő az életfogytig tartó szabadságvesztéssel.

A 43 éves Naw Khamot, a fegyveres banda fejét tavaly májusban fogták el és szállították Laoszból Pekingbe. Korábban Mianmar, Laosz és Thaiföld hatóságai is körözték. A férfi mindvégig tagadta bűnösségét, az áldozatok hozzátartozóinak azonban felajánlott 6 millió jüant (218,4 millió forint).

Naw Kham és egysége 2008 óta 28 alkalommal támadott meg kínai hajókat. A kivégzést előre beharangozták Kínában, s az eseményt - a sajtónak köszönhetően - jelentős érdeklődés kísérte. A központi televízió (CCTV) élő közvetítésében interjúkat sugároztak az ügyben érintett rendőrtisztekkel, megszólaltatták a halálraítélteket, s mutatták azt is, amint a vesztőhelyre kísérik őket. A két óráig tartó tévés különkiadás nem sokkal a kivégzés előtt ért véget.

Naw Kham a kamera előtt arról beszélt, hogy nem tudott jól aludni az elmúlt két napban. "Hiányzik az anyám, tényleg fájdalmas, hogy nem lehetek együtt a gyerekeimmel" - tette hozzá. Azt is mondta, az édesanyja nem tudott a letartóztatásáról, s attól tart, nem fogja tudni elviselni, ha megtudja, hogyan végezte. Kivégzése előtt kijelentette, nem akar meghalni, fel akarja nevelni gyerekeit.

Kínát annak idején hatalmas sokként érte a matrózok lemészárlása, s a tömegtájékoztatás most a drámai hangulat közvetítésén túl azt igyekezett kifejezni, hogy a gyilkosokon végrehajtott legsúlyosabb ítélet, büntetésük, egyfajta - jogos - elégtétel a nemzet számára. Jogászok a médiában úgy értékelték, hogy az ítéletben kifejeződik "a kínai emberek érdekeinek és jogainak védelme".

A világ legnépesebb országában - ahol becslések szerint még mindig több embert végeznek ki, mint az összes többi országban együttvéve - a közelmúltig volt egy igen népszerű televíziós sorozat, Interjúk kivégzés előtt címmel, amelyben halálraítéltek vallottak magukról, életükről.

Rovatok