Index Vakbarát Hírportál

Mintha Szlovákiában nem is élnének szlovákok

2013. március 3., vasárnap 10:46 | aznap frissítve

Kedd óta megy a találgatás Szlovákiában, hogy Robert Fico miniszterelnök miért támadhatott olyan élesen a szlovákiaim kisebbségekre. A Fico által kinevezett kisebbségi kormánybiztos sem tudja mire vélni a helyzetet.

Szlovákia a szlovákoké és a kisebbségek folyamatos követeléseikkel zsarolják a szlovák államot, kötelességeiket pedig nem teljesítik - jelentette ki kedden Robert Fico Túrócszentmártonban. Már egy hete ezek a mondatok a leggyakrabban idézett frázisok a szlovákiai magyarok körében, akik tiltakoznak, és nemcsak ők, hanem a Szlovákiában elő lengyel és roma kisebbség is. Azóta mentegetőzik a külügyminiszter, és magyarázza főnöke szavait, hogy “itt nem változik semmi”, A. Nagy László, a kisebbségügyi kormánybiztos csak csóválja a fejét.

Robrt Fico szlovák kormányfő a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska), szlovák hagyományőrző szervezet ünnepségén beszédében arra kérte a kisebbségeket, hogy hagyják abba a kisebbségi jogokkal való zsarolást, legyen az roma, etnikai vagy világnézeti kisebbség. Fico szerint ugyanis szokássá válik, hogy a Szlovákiában élő kisebbségektől leginkább "követelőzést és kinyújtott kezeket" látni, ám semmilyen állam iránti elkötelezettséget és "szinte minimális polgári erényre nevelést". "Ennek meg kell változnia. Független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára alapítottuk, akármennyire is tiszteljük őket, hanem főleg a szlovák államalkotó nemzet számára" - mondta."Érvényes, hogy az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári. Ezért különös, ahogy mindenhol tudatosan előtérbe kerülnek a kisebbségek problémái az államalkotó szlovák nemzet rovására. Mintha Szlovákiában nem is élnének szlovákok" – tette hozzá. A kormányfő szerint ugyanis a Matica nemcsak, hogy megmentette a szlovákságot a kihalástól, hanem szó szerint feltámasztotta halottaiból a nemzetet. Fico szerint a Maticában a szlovák elit szövetkezett, a nemzeti szellemiség alkotói és őrzői, ezért a maticások nagy hatalmat és még nagyobb felelősséget tartanak a kezükben. Fico üdvözölte, hogy a Matica új vezetése félelem nélkül megkezdte a harcot a szervezet erkölcsi megújulásáért. jelentette ki Fico azt követően, hogy gratulált a szervezetnek 150 éves fennállása alkalmából.

A Matica slovenská (Szlovák anyácska) egy 1863-ban alakult hagyományőrző szervezet, aminek a szlovák indentitás megerősitése, a szlovák kultúra támogatása, a hazafias gondolkodás elültetése a fő profilja. Ez volt az első, szlovák értelmiségiekből álló kör, amely a tizenkilencedik században felkarolta a szlovák nemzeti ügyet. Többször összetűzésbe kerültek a magyar vezetéssel, betiltották működésüket és elkobozták a szervezet vagyonát, ennek ellenére a Matica Slovenská mindig újraszerveződött.

A rendszerváltás óta viszont leginkább magyarellenes és nacionalista retorikájáról, valamint botrányairól ismert, pornólapokat nyomtattak a Mečiar-kormánytól egy koronáért kapott nyomdájukban, legutóbb pedig a „Nemzeti Kincs” nevű alapítványukba összegyűjtött adományok tűntek el. A szervezet előző és jelenlegi elnöke is szerepel a kommunista titkosszolgálattal együttműködők névsorában. Érdekesség, hogy Andrej Hrnčiar, a Matica volt elnökségi tagja, és a szervezet székhelyéül szolgáló Túrócszentmárton polgármestere a Híd listáján jutott be a parlamentbe, és függetlenként most is a párt képviselői klubjának a tagja.

Fico beszéde azért is keresztűzben áll már több napja, mert a választások után ez az első nacionalista, kissebségeket sértő kijelentése. A Smer tarolása után sorra jelentek meg az olyan publicisztikák, amelyek azt taglalták, hogy ez a Fico nem ugyanaz a Fico, nem veszi elő a kisebbségi kártyát, hiszem sok magyar is szavazott rá, igy igyekezhetne magtartani az ő voksukat is, sőt, a déi régiókra is figyelmet fordithat majd. Többször tárgyalt Orbánnal is.

A kisebbségügyi kormánybiztos sem érti

A. Nagy László, kisebbségi kormánybiztos szerint nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy a beszéd hol és kinek szólt: „A Matica Slovenská nacionalista képvielőihez beszélt, fontos leszögezni, hogy a szervezetnek ma távolról sincs olyan nemzetformáló szerepe, mint alakulásakor. A Matica továbbra is része a történelmi tudatnak, és ez hatással volt Fico beszédére is. Meggyőződésem, hogy szavaival a szervezet tagjainak és a szélsőségeseknek üzent, hogy Szlovákia nemzettállam marad.“

„Fico a saját kormányprogramjával is szembe megy, mert abban azt szögezték le, hogy az ország mindenkié, aki itt él. A kormányprogramban pozitivan nyilatkoztak arról, hogy a kisebbségek gazdagítják az országot. Nem voltak előjelei a kijelentéseinek, nem értem mi történik Ficoval. Ki fogom használni pozícióm adta lehetőségeket, hogy állitásait személyesen is megbeszéljük” – nyilatkozta az Indexnek A. Nagy.

Fico megmutatta valódi arcát

Ravasz Ábel felvidéki politológus szerint Fico nem az a hirtelen természetű politikus. "Most sem tudom elképzelni, hogy impulzív módon cselekedett volna. Ő sokkal inkább az a típus, aki engedi, hogy a közvéleménykutatások és a tanácsadók befolyásolják a politikai irányvonalát. Ezt a mostani kirohanást - és előtte múlt héten a romaellenes beszédét - szerintem az motiválhatja, hogy érzi, a Smer szavazóinak hiányzik egy fokkal keményebb vonal annál, mint amit a párt eddig vitt. Látható volt a mérésekből, hogy megerősödőben van a Jan Slotától már megszabaduló Szlovák Nemzeti Párt, és a jelek szerint a Smer meg akarja tartani a jobban a szélek felé húzó szavazókat is."

Polák Gábor felvidéki blogger és politikai elemző szerint Fico alighanem az oszd meg és uralkodj elvet alkalmazta. Létrehozott egy kisebbségi kormánybiztosi posztot, amelyet az ellenzéki Híd elfogadott. A felvidéki magyarság részéről azóta is A. Nagy László a legtöbbet támadott kormányzati képviselő, főleg különös pénzosztási módszerei miatt. Fico az előző kormányának nacionalista retorikában és tettekben jeleskedő képviselőit, az oktatási és kultuszminisztert is sikerült visszafognia. Dušan Čaplovič például Márai-szobrot avatott nemrégiben Kassán. Még a kétnyelvűségért küzdő civil szervezetek fokozódó aktivitását is elnézte, bár az érintett hivatalok adminisztratív okokra hivatkozva egyelőre elutasítják a követeléseiket. Állítólag az állampolgársági törvényen is enyhíteni készülnek, bár ez már gyanúsan elhúzódik.

Nagy kérdés, hogy lesz-e Fico kijelentéseinek folytatása: egy új fejezet kezdetének vagyunk tanúi, vagy csak egyszeri alkalom volt? Polák rendkivül érdekesnek tartja az időzitést: éppen aznap Budapesten ülésezett a szlovák parlament külügyi bizottsága, két évnyi halasztgatást követően, és alighanem fogalma sem volt a budapesti tárgyalódelegációnak arról, hogy miket mond éppen Fico, miközben magyar kollégáikkal baráti hangulatban beszélgettek dekrétumokról, kettős állampolgárságról. "Az is kérdés, lesz-e konkrét következménye a kisebbségpolitikában, a nyilatkozatháborún túl. Bár túlzás lenne azt mondani, hogy olyan nagyon tudnának rontani bármin is, mivel jelenleg sincs koherens kisebbségpolitikája a kormánynak, csupán kormánybiztosi látványpékségek, és némi kultúralamizsna, amin jól elmarakodnak szervezeteink. Gazdasági téren továbbra is nagy ívben hanyagolják Dél-Szlovákiát, a nyelvi jogok terén való jogszabályi előrelépésben Fico kormánya idején pedig csak a legmerészebbek bízhattak eddig is. Mindenesetre sejthető volt, hogy szükség esetén, egyéb gondok elleplezésére Fico előveszi a kisebbségi-magyar kártyát." Polák megjegyezte, hogy Fico régebbi önmagával ellentétben ezúttal nem kimondottan a magyar kisebbséget, hanem úgy általában a kisebbségeket támadta.

Rovatok