no

Index Vakbarát Hírportál

Öt rendőrt végeztek ki a kannibálszigeten

2013. március 3., vasárnap 10:21 | aznap frissítve

Fülöp-szigetek déli részéről behatoló fegyveresek ütöttek rajta malajziai rendőrökön az ötven évvel ezelőtt még a kannibalizmusnak hódoló Borneó szigetén. Öt rendőr és két támadó meghalt, közölték vasárnap a helyi hatóságok. A sziget keleti részén fekvő Sabah államban a mostani támadás újabb biztonsági válságot jelent azt követően, hogy a múlt hónapban a Fülöp-szigetek déli részéről 200 fegyveres hatolt be, elfoglalt egy falut és saját területének nyilvánította. A biztonsági erők pénteken Lahad Datu település térségében összecsaptak a fegyveresekkel, tizenkét Fülöp-szigeteki meghalt, de életét vesztette két malajziai rendőr is.

Sabah, mint Malajzia egyik szövetségi állama Malajzia része ugyan, de régóta vitatott területnek számít, mivel a Fülöp-szigetek is igényt tart rá. A mostani fegyveres támadók is egy XIX. századi dokumentum alapján próbálják igazolni tulajdonjogukat a területre. A Fülöp-szigeteki és a malajziai hatóságok viszont arra szólították fel őket, hogy távozzanak Borneó szigetéről. Najib Razak malajziai kormányfő szombat este kijelentette: nem kötnek kompromisszumot a behatolókkal, megadják magukat vagy vállalják a felelősséget elutasító magatartásukért. A rendőrség szombaton megadásra szólító röplapokat szórt le az elfoglalt falunál. Három fegyveres pedig megpróbált elszökni a területről, de elfogták őket. A helyi hatóságok attól tartanak, hogy más fegyveres csoportok is érkezhetnek a Fülöp-szigetek déli részéről.

A legújabb támadás szombaton történt, amikor egy rendőrségi egységet támadtak meg, amely a Lahad Datutól 150 kilométerre fekvő Semporna településnél járőrözött behatolók után kutatva. Itt öt rendőr és két fegyveres meghalt.

A rendőrség vizsgált egy bejelentést is, amely szerint külföldi fegyvereseket láttak az állam egy harmadik tengerparti területén. Egyelőre nem tisztázott, hogy vajon a csoportok egymással kapcsolatban állnak.

Rovatok