Index Vakbarát Hírportál

Rekordszámú jelentkezés Nobel-békedíjra

2013. március 4., hétfő 18:55

Rekordszámú, 259 jelölés érkezett a 2013-as Nobel-békedíjra, a lányok tanulásáért harcoló, a tálibok által fejbe lőtt pakisztáni kislány mellett Kolumbia és Mianmar vezetője is szerepel közöttük.

A jelölési folyamat február 1-jén lezárult, a korábbi díjazottak mellettek jelölést küldhettek a többi között parlamenti képviselők és tudományos intézmények a világ minden tájáról. Idén minden korábbinál több, 259 jelölés érkezett, közöttük 209 magánszemély és 50 szervezet van. A díjazott nevét október 12-én teszik közzé ki Oslóban – közölte hétfőn a norvég Nobel Bizottság. A megelőző – 2011. évi – rekord 241 jelölés volt.

A bizottság 50 éve titokban tartja a jelöltek névsorát, de a jelölők nyilvánosságra hozhatják az általuk jelöltek nevét.

Az így ismertté vált jelöltek között szerepel Malala Juszufzai, az a 15 éves pakisztáni lány, akit iszlamista fegyveresek sebesítettek meg tavaly ősszel, amiért kiállt a lányok oktatásáért, és bírálta a tálibokat. Jelölték a Memorial orosz emberi jogvédő szervezetet, s Bill Clinton volt amerikai elnököt. A jelöltek között van Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, aki béketárgyalásokat kezdett a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) marxista gerillaszervezettel, valamint Thein Szein reformpárti mianmari államfő.

A jelöltek között szerepel még az orosz Ljudmila Alekszejeva másként gondolkodó, a moszkvai Helsinki Csoport alapítója, Szvetlana Gannuskina emberi jogi aktivista, valamint Lilija Sibanova, egy független választási megfigyelő szervezet vezetője.

Az 1901-ben elsőként átadott rangos kitüntetés egyike az Alfred Nobel svéd iparmágnás és feltaláló által alapított öt díjnak. Azok kaphatják, akik a legtöbbet tették a népek közötti testvériség, a leszerelés és a békekonferenciák előmozdításáért. A 8 millió svéd koronával (283,6 millió forint) járó díjat december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át a norvég fővárosban.

A tavalyi Nobel-békedíj kitüntetettje az Európai Unió volt.

Rovatok