Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna útjai a legrosszabb tíz között

2013. március 4., hétfő 11:45

Ukrajna bekerült a világ tíz legrosszabb minőségű útjaival rendelkező ország közé, egy nemzetközi felmérés szerint egy szinten van a nyugat-afrikai Gabonnal.

A Gazdasági Világfórum (World Economic Forum) szakértői 144 országból Ukrajnát a 137. helyre tették az autóutak minősége szempontjából. Az ország a 7-es skálán csak 2,3 pontot kapott. Magyarország a 69. a listán. A Liga Novosztyi hírportál szerint szinte csak a világnak abban az országaiban rosszabb a helyzet az ukrajnainál, ahol nincsenek aszfaltozott utak.

Az ukrán autósok is zúgolódnak a kátyús utak miatt, amely már a főváros, Kijev több kerületében is veszélyessé teszi a közlekedést, és komoly anyagi károkat szenvednek miatta az autótulajdonosok. A kátyúzás minőségével is elégedetlenek az ukrán autósok.

A tisztségviselők az idei tél extrém időjárásával, a hirtelen bekövetkezett nagymértékű hőmérséklet-ingadozásokkal magyarázzák az ukrajnai utak ennyire rossz állapotát. Mikola Azarov miniszterelnök egy tévéinterjúban kifejtette, hogy az utak karbantartása, javítása évente 60-100 milliárd hrivnyába (7,5-12,5 milliárd dollárba) kerül az államnak. A kormány előtt álló egyik legnagyobb feladat a Kijev-Odessza autóút teljes felújítása – mondta, de arról nem beszélt, hogy ehhez mikor látnak hozzá.

Rovatok