Index Vakbarát Hírportál

Ítéletidő csapott le Chicagóra

2013. március 5., kedd 20:46

Elérte Chicago városát a Saturn névre keresztelt vihar, jégesővel, hóval és erős széllel. A vihar az előrejelzések szerint kedd éjjel 7-10 hüvelyk (18-25 centi) hóval borítja be majd az amerikai nagyvárost, majd tovább halad a keleti part felé. Tíz államban rendeltek el készültséget a vihar miatt, ami a meteorológusok szerint a partvidéket Washington és Baltimore környékén éri majd el. Hétfől 366, kedden további 1400 repülőjáratot töröltek az érintett területek nagyobb repterein, többek között a világ egyik legforgalmasabbjának számító chicagói O'Hare-en, ami évi 62 millió utast fogad.

Az amerikai keleti part nagyvárosait idén eddig elkerülték a nagyobb havazások, Washingtonban az egész szezonban alig négy centi hó esett. A Sandy hurrikán által megtépázott New Yorkot az előrejelzések szerint Saturn csupán kisebb eső formájában fogja érinteni.

Amerikában a viharokat ábécésorrendben nevezik el, az S betű azt jelenti, hogy a 2012-13-as szezonban ez a 19. komolyabb hóvihar. A neveket általában a népszerű időjárásjelentő tévécsatorna, a Weather Channel adja, és az ő elnevezéseiket veszi át a média. Így már azt is lehet tudni, hogy a következő nagy amerikai hóvihar neve Triton, az azutánié Ukko lesz.

Rovatok