Index Vakbarát Hírportál

Egymillióan menekültek el Szíriából

2013. március 6., szerda 12:49

Egymillió ember menekült már el Szíriából a polgárháború elől a szomszédos országokba, amelyek nagy nehézségek közepette igyekeznek támogatni őket, jelentette be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Az ENSZ-hivatal adatai szerint a menekültek fele gyerek, többségük tizenegy évesnél fiatalabb.

António Guterres, az UNHCR vezetője a dokumentumban kijelentette, hogy „az egymillió menekülttel, az országon belüli több millió, lakóhelyéről elűzött emberrel, valamint a határokon naponta átkelő ezrekkel Szíria a teljes katasztrófa felé közeledik".

Közel két évvel ezelőtt indult a szíriaiak elszivárgása az országból, amikor a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők lőni kezdtek a demokráciát követelőkre. A felkelés azóta egyre inkább felekezeti küzdelemmé vált a kormányerők és a felkelők között.

A harcokban eddig már mintegy hetvenezren haltak meg. Tavaly óta drámai mértékben nőtt az országot elhagyók száma, év elején még csak négyszázezer menekült volt. Az emberek eleve traumákkal érkeznek, vagyon nélkül, családtagjaikat elveszítve, írta az UNHCR.

Többségük Jordániába, Libanonba, Törökországba, Irakba, Egyiptomba távozott, mások Észak-Afrikába és Európába menekültek. Az említett országok közül Libanon a legkisebb, de ez az ország fogadta be a legtöbb szíriait. Libanonban most már minden ötödik ember szíriai.

A nemzetközi adományozók eddig másfél milliárd dollár támogatást ígérték, de ennek az összegnek csupán a negyede érkezett be az UNHCR-hez. Jordániában az energia- és vízszolgáltatás, az egészségügyi és oktatási rendszer már lehetőségeinek határán van. Törökország pedig már több mint 600 millió dollárt költött 17 menekülttábor létesítésére, miközben továbbiak is épülnek. António Guterres hangoztatta, mindent megtesznek, de lehetőségeiket veszélyesen kimerítették.

Rovatok